Fáradtolaj helyett minőségi kenőanyagot a motorfűrészekbe!

A STIHL márkanév világszerte magas minőségű, prémium gépeket jelent, legyen szó motorfűrészekről, fűkaszákról vagy számos más kertigépről. Ezekhez a termékekhez a gyártó saját, szintén az élvonalba tartozó keverékolajat és lánckenőolajat is forgalmaz, aminek használata kifejezetten javasolt a STIHL gépek esetében, és természetesen ajánlott bármely más márkájú gép használatakor is.

Fáradtolaj helyett minőségi kenőanyagot a motorfűrészekbe!

Prémium kenőolaj minden kétütemű géphez

A STIHL olajok fejlesztésekor természetesen a saját gépekhez optimalizálják a kenőanyagokat, de bármilyen más gyártó kétütemű gépéhez kiváló választásnak bizonyulnak - legyen szó talajfúrókról, motorfűrészekről vagy akár fűkaszákról, szegélynyírókról. Akár hobbi felhasználás a cél a kertben, akár profi zöldfelület-fenntartási, faápolási vagy erdészeti munka, nem érdemes alább adni.

A STIHL csúcsminőségű, félszintetikus olajainak kenési tulajdonságai a legjobbak közé tartoznak, így használatukkal megnövelhető a gépek élettartama, csökkenthető a meghibásodások esélye. A kenőolajok úgynevezett füstöléscsökkentő adalékokat is tartalmaznak, így a magas fordulatszámon üzemelő gépek esetében biztonságos és környezetkímélő használatot tesznek lehetővé.

A STIHL szakkereskedésekben háromféle keverékolaj érhető el: a régebbi fejlesztésű típusokhoz ajánlott a HP olaj. A HP Super és a HP Ultra olajok az újabb fejlesztésű 2-MIX motorral szerelt STIHL láncfűrészekhez lettek kifejlesztve.

Lánckenés - csakis minőségi olajjal

A motorfűrészek vágószerkezetének, a fűrészláncnak és a vezetőlemeznek a tartósságát leginkább a lánckenőolaj minősége befolyásolja. A spórolás ebben az esetben hamar költségesebb lesz, mintha speciális olajat öntetnénk a gépekbe. A szervizes tapasztalatok bizonyítják, hogy gyakran még fáradtolaj is kerül a lánckenőolaj tartályába. Ez nemcsak a gépnek árt, hanem az egészségre is veszélyes, káros, ugyanis a fáradtolaj bőrrel érintkezve rákot okozhat. Mivel az ilyen olajmaradék nem rendelkezik a szükséges kenési tulajdonságokkal, és így lánckenésre teljesen alkalmatlan, a súrlódásból származó hő rövid idő alatt tönkreteszi a vágószerkezetet. Arról nem is beszélve, hogy a megoldás mindeközben a környezetet is rendkívüli módon károsítja.

A motorfűrészek vágószerkezetének kenéséhez csakis erre a célra kifejlesztett, minőségi lánckenőolajat alkalmazzunk. Ilyen a STIHL Syntplus vagy a STIHL Forestplus, illetve a biológiailag gyorsan lebomló STIHL Bioplus láncolaj

hívja fel a figyelmet Taba Zsolt, az Anrdeas STIHL Kft. műszaki vezetője.

A STIHL Syntplus egy részben szintetikus, nagy teljesítményű kenőanyag, ami kiváló minőségű, friss olajokból készül. Ez a termék teljes mértékben mentes a rákkeltő anyagoktól és gyantásodás elleni védelmet is biztosít hosszabb használaton kívüli időszakok esetén. Hasonló kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, mint a profik által közkedvelt ásványi olaj alapú a STIHL Forestplus láncolaj.

Elérhető még a szakkereskedésekben a környezetkímélő STIHL BioPlus növényi alapú lánckenő olaj, ami gyors, biológiai lebomlásának köszönhetően nem minősül veszélyesnek a vizekre, így vízvédelmi és ökológiailag érzékeny területeken is használható.

Mire érdemes figyelni a feltankolásnál és a használat során?

Taba Zsolt, az Anrdeas STIHL Kft. műszaki vezetője:

Feltankolás előtt a beöntőnyílás környékét próbáljuk minél tisztább állapotba hozni, például ecsettel még kinyitás előtt söpörjük le a koszt vagy fűrészport, hogy az ne hulljon bele a tankba. Az üzemanyag töltését csak a szabadban végezzük, és csak azután kezdjünk hozzá, hogy a motort leállítottuk, és hagytuk lehűlni. A gép elindítását ne a feltankolás helyén végezzük, menjünk pár lépésnyi távolságra a feltankolás helyétől. Ha mellé is került a benzinből, töröljük le és hagyjunk egy pici időt a benzinnek, hogy elpárologjon. Soha ne akarjuk az üzemanyagtartályt csurig tölteni, hogy ne menjen mellé és maradjon egy kis hely a táguláshoz is.

A keveréket tartalmazó tartályt a feltankolás előtt érdemes megmozgatni. A tartályban nyomás lehet, ezért óvatosan nyissuk azt ki. A kannát időnként öblítsük ki, hogy a benne összegyűlő koszt lehetőleg bele se öntsük a gépek tartályába. A maradék vagy üledék üzemanyagot és az esetlegesen géptisztításhoz használt benzint az előírásoknak megfelelő környezetvédelmi szempontok szerint kell kezelni. Sajnos, gyakran előfordul, hogy a felhasználók benzin helyett teljesen más folyadékot öntöttek a gépek tankjaiba, például gázolajat, hígítót, permetszert vagy bort, ennek elkerülése érdekében is célszerű felcímkézni a kamrában a tárolóedényeket.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!