2025. október 26. vasárnap,
Dömötör napja
Dömötör napja
Mindez a szarvasgomba közismerten magas árának köszönhető, ami a nyár folyamán egyre emelkedik. A gombaszezon június 15-én kezdődik, ekkor egy kiló szarvasgombáért nagyjából 20-40 eurót adnak. Nyár végére, ősz elejére érik el a termőtestek a legjobb minőséget, legfinomabb ízt. Ennek kilójáért akár 200-300 eurót is adnak a piacon.
Főkét Olaszországba megy az export
Az országos egyesületnek 27 tagja van, akik összesen nagyjából 100 hektáron gazdálkodnak. A természetes élőhelyekről országosan nagyjából 20 tonnát gyűjtenek évente. Ezt a mennyiséget szeretné az egyesület az erdészeti telepítésekkel megduplázni. A gombák 90-95 százalékát exportálják, főként Olaszországba, bár egyre több magyar étterem is vevő az ínyenc fogásra.
A szarvasgombák családja igen népes, mindegyik faj a fák gyökereivel él szimbiózisban. Magyarországon leggyakoribb a nyári szarvasgomba, de megél a téli szarvasgomba is, és a globális felmelegedés miatt az egyik legdrágább fajta, az isztriai szarvasgomba is megjelent.
Természetes élőhelyeiről – Vértes, Bakony, Jászság, Ormánság – lassan eltűnik, mivel igen sokan keresik, így a jövő az erre a célra telepített erdőké – emelte ki Ulrich József. A szarvasgombának árnyék kell és nedves, morzsalékos talaj, így a korszerű erdőgazdaságokban öntözőrendszereket is telepítenek a tökéletes termés érdekében.
Disznó helyett kutyák szedik a termést
A gombaszedésre korábban sertéseket alkalmaztak, de ez több szempontból is előnytelen, mivel a sertés hamar hatalmasra nő, nehezen szállítható, ráadásul szereti a gombát, így konkrétan a szájából kell kiszedni a termést.
Ma már kizárólag kutyákat használnak erre a célra, leggyakrabban labradorokat, vizslákat, de keverékekkel is dolgoznak. Lényeg, hogy a kutya szeresse a munkát, örömet okozzon neki a kutatás – mondta el a szakember.
(hirado.hu)