Erdőgazdálkodás a középpontban - A Forbes és az Agrofórum is az erdőkkel foglalkozik

Két népszerű, rangos újságban is az erdészet, az erdőgazdálkodás áll a középpontban. Az Erdő-Mező főszerkesztőjének javaslatára a FORBES magazin évente megjelenő GAZDA mellékletében is két írás - köztük a vezérriport - jelent meg a témában. Gribek Dániel szervezésében ráadásul az AGROFÓRUM is erdészeti fejezettel került ki a nyomdából, és jutott el az előfizetőkhöz. Örökerdők, természetközeli fakitermelés, erdőtelepítés, magán-erdőgazdálkodás. Többek között ezekről lehet olvasni a két újság hasábjain.
Erdőgazdálkodás a középpontban - A Forbes és az Agrofórum is az erdőkkel foglalkozik

30 éves Gledicia Kft., örökerdő-gazdálkodás

Gribek Dániel, erdészeti portálunk főszerkesztője többször is végzett már szakmai háttérmunkát és újságírói tevékenységet a FORBES magazin minden év tavaszán megjelenő mezőgazdasággal, vidékkel foglalkozó GAZDA mellékletében. Idén is számos cikk jelent meg a népszerű magazin oldalain a Rába traktoroktól a hajtatott zöldségtermesztésen át a zöldség-házhozszállításokig, ezúttal viszont már a címlapon is az erdőgazdálkodás, a fakitermelés kapott helyet. 21gazda_cover-1100x447 A már újságároknál lévő áprilisi számban az idén 30 éves a Gledicia Kft.-ről is lehet olvasni, méghozzá Bagi László tollából, aki Balogh Sándort kereste fel a magán-erdőgazdálkodást végző cég központjában.  "Pályája elején, az esküvője után, itt Ladánybenén, az állami Kiskunsági Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság (Kefag) szolgálati lakásában éltek feleségével. Négy évig laktak itt, utána saját lábra állva felépítették cégüket. Később, részben nosztalgiából, visszatértek: megvették és felújították az üresen maradt erdészházat. Ma ez vállalkozásuk központja, a főnöki irodában erdőket ábrázoló festményekkel, díszes baltákkal és a már említett játék autóval." cimlap_2021_gazda A túrázók, kirándulók gyakran szembesülnek azzal, hogy kedvelt útvonalaikon egyik évről a másikra eltűnik az erdő. Ez azonban szó szerint nem igaz, hiszen a régi erdő helyén új erdő születik. Erről, és a természetközeli erdőgazdálkodásról, az örökerdő-gazdálkodásról ír Gribek Dániel főszerkesztőnk, szemléltetve, hogy milyen fakitermelési, közelítési módszerek működnek hazánkban, amik jól beilleszthetők ezekbe a rendszerekbe.

Erdőtelepítési kisokos - vagy inkább tudástár

Az AGROFÓRUM szaklap március végén megjelent számában a fókusz ezúttal az erdőgazdálkodáson volt, azon belül is főként erdőtelepítésről olvashattak a lap előfizetői. Gribek Dániel szakmai szervezésével hat cikk került be a márciusi Agrofórumba. Dr. Balogh Natália az osztatlan közös erdőkről írt egy erdészeti jogi tanácsadó szemével. Dr. Patocskai Zoltán segítségével a gazdálkodók gyakorlati információhoz juthattak az erdőtelepítések megkezdéséről, míg Dr. Nagy Imre arról írt, hogy megéri-e az akácot választani, ha valaki új erdőben gondolkodik. Dr. Hirka Anikó és Dr. Csóka György a várható növényvédelmi problémákkal, a hazai erdőkben fellelhető károsítókkal, kórokozókkal ismertette meg az Agrofórum közönségét, míg az erdészeti vadkárral kapcsolatban Prencsok János szakmai cikke jelent meg. Végül az erdészeti gépek, legújabb technikák bemutatásával zárul az erdészeti fejezet Gribek Dániel tollából. agroforum_marcius Az AGROFÓRUM márciusi lapszáma így komoly ismeretet nyújthat a lapot rendszeresen olvasó termelők számára, sok gyakorlati információt átadva az erdőtelepítésben gondolkodó gazdálkodóknak. Ráadásul az újság nemrég elindult ZÖLDÍTŐ rovatában többek között az Orzságos Magyra Vadászkamara munkatársával is olvashatnak interjút.

***

"Elkötelezett vagyok a magyar agrárium, a magyar erdőgazdálkodás és a magyar vidék iránt, így minden lehetőséget megragadok, hogy akár szakmai szinten, akár a szakmához kevésbé értő olvasókhoz minél több információt jutassak el. Ezért vállaltam el most már harmadik alkalommal a FORBES GAZDA szakmai háttérmunkáját, ezért segítem minden erőmmel a szerkesztőket, illetve ezért örülök, hogy majdnem öt év után ismét az erdészetre koncentrált hazánk egyik legrangosabb agrár szaklapja, az AGROFÓRUM. Fontosnak tartom, hogy az emberek értsék, mi történik az erdőkben, hogyan működik az erdőgazdálkodás, de akár a mezőgazdaság is. Ugyanennyire fontosnak tartom, hogy sikeres legyen az erdőtelepítési program, ami a jövőnk záloga. Ehhez pedig a termelőknek minél több szakmai információt kell nyújtani, amit sikerült megtennünk az AGROFÓRUM szerkesztőségével" - fogalmazott az Erdő-Mező főszerkesztője, Gribek Dániel. A FORBES GAZDA már elérhető az újságárusoknál, illetve megrendelhető a www.forbes.hu oldalon. Az AGROFÓRUM márciusi lapszáma szintén önállóan is megrendelhető a www.agroforum.hu portálon, az újságot egyébként elsődlegesen előfizetők számára terjesztik. (Erdő-Mező Online)