Csökkent a lombosfa rost globális ára 2014-ben - Az orosz papírfa árak 6 éve nem látott szintre estek

A lecsökkent svéd, orosz, brazil és ausztrál papírfa árak a 2014. év harmadik negyedévében a lombosfa árindex (HFPI) 96,76 USD/abszt (abszolút száraz tonna) értékre történő csökkenését eredményezték, ami 2009 óta a legalacsonyabb. A Wood Resource Quarterly az erősebb amerikai dollárt látja a fejlemény hátterében.

Csökkent a lombosfa rost globális ára 2014-ben - Az orosz papírfa árak 6 éve nem látott szintre estek

A fenyőrost árak vegyes alakulása mellett a fenyő árindex (SFPI) az elmúlt két évben 98-100 USD/abszt. (abszolút száraz tonna) között mozogva viszonylag stabil volt. A legfőbb változások a fenyőfa árakra vonatkozóan 2014-ben a fűrészelési maradékok esetében mutatkoztak, az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén az árak nőttek, Németországban és Brazíliában csökkentek. Habár az orosz erdészeti iparág nyersanyagköltsége nem sokat változott az orosz rubel szempontjából, a rostpép rönk költségek amerikai dollárban számolva mégis drámai mértékben csökkentek az idei második negyedévtől a harmadikig, a gyengülő orosz valuta következtében. A papírfa árak több, mint 6 éve nem látott szintre csökkentek.

Fordította: Kocsi István, mezőgazdasági szakfordító www.kocsiistvan.webs.com kocsiistvan@freemail.hu

Forrás: http://www.timber-online.net/?+Global+hardwood+fibre+price+dropped+in+2014+&id=2500%2C5403303%2C%2C%2CY2Q9Ng%3D%3D 

(Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu)

 erdomezolike