Csökkent a falopás Borsodban, de a jövő kihívásaira közösen kell felkészülni

Az illegális fakitermelés, a falopások visszaszorítása, illetve a természetvédelmi célkitűzések voltak a középpontjában annak a szakértői egyeztetésnek, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tanácstermében tartottak.

Csökkent a falopás Borsodban, de a jövő kihívásaira közösen kell felkészülni

A boon.hu beszámolója szerint a fa kitermelésének és szállításának illegális vonulatait érintő kilencoldalú szakmai egyeztetést tartottak szeptember 22-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tanácstermében. A fórum fókuszában az illegális fakitermelés, a falopások megakadályozása, illetve a fa árusításával kapcsolatos visszaélések felderítése volt.

Szerencsi Árpád rendőr alezredes a főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese bevezetőjében és vitaindítójában többek között elmondta, hogy az elmúlt időszakban csökkent az úgynevezett trükkös faárusítások és falopások száma a megyében. Az eredményes mutatók az érintett szervezetek összefogásának, együttműködésének köszönhető, illetve a jogszabályi háttér és a gazdaság pozitív változásainak.

Az előttünk álló kihívásokra azonban közösen kell felkészülni. A kilencoldalú egyeztetés kézzel fogható eredményei közé tartozik a különböző szakterületek szakembereinek közös képzése, az összehangolt akciók szervezése a megye közútjain és erdőségeiben.

Az egyeztető fórumon résztvevő szervezetek:

Aggteleki Nemzeti Park, Bükki Nemzeti Park, Északerdő Zrt., Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság, Hortobágyi Nemzeti Park, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Nemzeti Élelmiszerlán-biztonsági Hivatal, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság