Csökkenőben a pick-upok piaca, Ford Rangerből adják el a legtöbbet

Az első kilenc hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 10,8 százalékkal csökkent, de a szeptembert külön vizsgálva csak 1,9 százalékos éves alapú csökkenést lehetett látni. A hónapokat külön nézve ez a második „legjobb” hónap idén, az augusztusi 0,6 százalékos plusz után – derült ki a Datahouse adataiból.

Csökkenőben a pick-upok piaca, Ford Rangerből adják el a legtöbbet

Összesen 99 819 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest kevésbé, 5,2 százalékkal csökkentek az eladások. A szeptemberi 10 991 darabos értékesítés kétéves alapon 17,2 százalékos mínuszt hozott. Az összevont listán szeptemberben a Suzuki, Ford, Volkswagen, Toyota, Skoda sorrend alakult ki az élen. A teljes kilenc hónap dobogósait nézve szintén Toyota, Ford, Suzuki a sorrend, őket a Kia és a Dacia követi a listán.

A tavalyihoz képest 33,3 százalékkal 2731 darabosra szűkült pick-up-piacon továbbra is a Ford Ranger az első 49,7 százalékos piaci részesedéssel a január-szeptemberi időszak adatai alapján. Második a csaknem hatszáz darabbal lemaradó Toyota Hilux, a harmadik helyen a Mitsubishi L200 áll, utánuk Isuzu D-Max, SsangYong Grand Musso, Nissan Navara és Jeep Gladiator sorrend alakult ki szeptember végére.

A kisebb méretű SUV-okat tartalmazó B-SUV kategória a második a szegmensek listáján 17 950 darabbal és 18 százalékos piacrésszel. A közepes, az alsó-közép kategóriájú C-SUV a harmadik 15 157 darabbal és 15,2 százalékkal. Előzőben Suzuki Vitara, Dacia Duster, Volkswagen T-Roc, Ford Puma és Toyota Yaris Cross a sorrend az élmezőnyben, míg a másodikban Toyota RAV-4, Kia Sportage, Toyota C-HR, Ford Kuga és Hyundai Tucson sorrend alakult ki a lista elején.

Az éves alapon 11,8 százalékkal 5843 darabosra csökkenő furgon-piacon a Renault Master vezet a Ford Transit és a Mercedes-Benz Sprinter előtt. A Renault Master 24,5 százalékos, a Ford Transit 22,5 százalékos, a Mercedes-Benz Sprinter pedig 12,2 százalékos piaci részesedést ért el az első kilenc hónapban.