Bővült a forgácslapok, dübörög a fapellet piaca - Soha nem látott növekedés a fatermékek előállításában

A legfontosabb fatermékek (mint a hengeresfa, fűrészáru és fatábla) globális termelése és kereskedelme az eddigi legnagyobb szintre bővült 1947 óta, mióta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nyomon követi az erdészeti statisztikákat.
Bővült a forgácslapok, dübörög a fapellet piaca - Soha nem látott növekedés a fatermékek előállításában
A FAO ma megjelent legfrissebb adatai alapján rekordot döntött a fatermékek előállítása és kereskedelme 2018-ban; a nemzetközi kereskedelmi értéke pedig 11%-kal nőtt 2017-hez képest. A leggyorsabb növekedést Észak-Amerika, Európa és az Ázsia és Csendes-óceán térség produkálta, melynek hátterében ezen térségek erős gazdasági növekedése áll. A fűrészáru előállítása 2%-kal bővült globálisan 2018-ban, és a fűrészáru- és fatábla-előállítás is rekordot döntött. A fapép termelése és kereskedeleme szintén 2%-kal emelkedett tavaly. Kína jelentősége növekedett mind a gyártói, mind a felhasználói oldalon, amivel átvette a vezetést az Egyesült Államoktól a fűrészáru terén. Az ország messze a legjelentősebb előállítója és felhasználója a fatábláknak és papírnak.

Bővülés a forgácslapok és OSB lapok piacán

Az építőiparban és bútorgyártásban népszerű forgácslapok és OSB fapanelek globális termelése mutatta a legnagyobb kiugrást a fatermékek között (25% és 13% a 2014-2018-as időszakban). Az igény ezen termékekre Kelet-Európában és Oroszországban volt a legerősebb. OSB BOrzsa 2,03 milliárd köbméteres értékével csúcsot döntött 2018-ban az ipari hengerfa-kitermelés, ami 5%-ot növekedett. Globális kereskedelme 7%-kal bővült (138 millió köbméterre), és Kína felel az import negyedéért. Új-Zéland átvette a vezető helyet Oroszországtól az ipari hengerfa exportőrök toplistáján. Ezzel szemben a papíripar 2%-kal zsugorodott globálisan. Európában és Észak-Amerikában stagnált a termelés, Afrikában és az Ázsia, Csendes-óceán térségben csökkent. A nyomtató és írópapír termelése 4%-kal esett 1996 óta nem látott szintre.

Fapellet „boom”

A fapellet előállítása hatalmasat bővült az elmúlt években, főleg az Európai Bizottság megújuló energia célkitűzései miatt. 2018-ban a globális termelés további 11%-kal nőtt 37 millió tonnára. pellet Európa és Észak-Amerika felelt a globális termelés legnagyobb részéért, ám közben az ázsiai térségben 2014 és 2018 között megduplázódott a termelés.

Új adatok

Újdonság, hogy a FAO adattal szolgál az újrahasznosított fa előállításáról és keresekedelméről is, amiből 2018-ban több mint 27 millió tonna „fogyott”. „Az új adat fontos a körforgásos biogazdaság nyomon követéséhez és a feldolgozott fatermékek életciklusának megértéséhez,” mondta Sven Walter, a FAO vezető erdőgazdálkodási szakértője.