Belehalt a medvetámadásba az erdei munkás Székelyföldön - Két gyermekét hagyta árván

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője az MTI-nek elmondta: meghalt az a 35 éves férfi akire pénteken rátámadt egy medve a Hargita és Maros megye határán fekvő Kőrispatak (Criseni) határában.
Belehalt a medvetámadásba az erdei munkás Székelyföldön - Két gyermekét hagyta árván
A férfi negyedmagával dolgozott az erdőben, amikor - a sürgősségi bejelentést tevő személy szerint - ráakadtak a medve barlangjára. Az állat súlyosan megsebesítette a férfit, a társai szekéren szállították a faluba, egy olyan helyre, ahol már volt telefonos térerő, és riasztani tudták a mentőket. Péter Szilárd elmondta, előbb a székelykeresztúri mentősök vették át az eszméletlen áldozatot, aztán a székelyudvarhelyi rohammentősök próbálták feléleszteni, de a férfinak a mellkasi és felső végtagi sérülései mellett feltételezhetően belső sérülései is voltak, ezért az újraélesztés eredménytelennek bizonyult. medvetamadas_2 A férfihez mentőhelikopter is indult, de visszafordult, miután a székelyudvarhelyi rohammentősök megállapították a halál beálltát. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közölte a közösségi hálón létrehozott Vadkárok Székelyföldön oldalon, hogy a medvetámadás áldozatául esett férfi egyedül nevelte két kiskorú gyermekét.

Engedélyezik a medve kilövését

Ha a környezetvédelmi minisztérium megkapja a Hubertus Vadásztársaság kérését, engedélyezik annak a veszélyes medvének a kilövését, amely pénteken halálosan megsebesített egy 35 éves családapát – értesítette telefonon Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét – számol be az intézmény sajtószolgálata. A Hubertus Vadásztársaság már korábban kérte a veszélyes egyed kilövését, de visszautasították. A minisztérium cáfolja, hogy érkezett volna az intézménybe ilyen kérés – olvasható a sajtószolgálat Szekelyhon.ro-nak is elküldött közleményében. „A szóban forgó egyedre vonatkozó kérést és visszautasítást megtaláltuk a minisztérium oldalán, de úgy tudjuk, más esetek is voltak. A Hubertus Vadásztársaság azt mondta, hétfőn bemutatják a további visszautasításokra vonatkozó átiratokat, illetve biztosítottak arról, hogy ma (szombaton, szerk. megj.) elküldik a Kőrispatak mellett támadó medve kilövésére vonatkozó kérést – számolt be Borboly Csaba a közleményben. A környezetvédelmi minisztérium honlapján összesített adatokból kiderül, hogy 2017-ben négy esetben kértek Hargita megyéből kilövési engedélyt, ebből kettőt visszautasítottak, két esetben áthelyezést hagytak jóvá, kilövést egyetlen esetben sem engedélyeztek. Tavaly egy kérést nyújtottak be, amit szintén elutasítottak. (MTI, Székelyhon.ro)