Behurcolt erdőkárosító rovarokat tizedel a szokatlanul kemény fagy az USA erdeiben

Több olyan behurcolt rovar állományát megtizedeli az USA keleti partján a szokatlanul kemény fagy, amely veszélyezteti az őshonos erdőket. A hétvégén már a januárban szokásos hőmérsékletek fölé melegszik az idő az Egyesült Államokban.
Behurcolt erdőkárosító rovarokat tizedel a szokatlanul kemény fagy az USA erdeiben

Míg az amerikaiak többsége a pokolba kívánta a szokatlanul erős fagyot, és a januári fűtésszámlája miatt aggódott, a New York Times-ban megszólaló természetvédők, erdészek és rovarkutatók annak drukkoltak, hogy legyen csak még hidegebb. Mindezt azért, mert a mostani kemény fagyban van arra esély, hogy jórészt kipusztuljanak azok az invazív rovarok, amelyek több őshonos fa állományát veszélyeztetik.

A kártevő rovarok közül egy invazív toboztetűfaj, az Adelges tsugae és egy őshonos fenyőszú, a Dendroctonus frontalis Connecticut és New Jersey állam erdőségeiben pusztít. Egy bizonyos szintig képesek túlélni a telet, de az elmúlt napokban már túl hideg volt számukra.

[caption id="attachment_7661" align="aligncenter" width="600"]Adelges tsugae Adelges tsugae[/caption]

Connecticutban szombaton -20, kedden -15 fokos fagy volt. Ilyen hőmérsékleteknél a toboztetű sejtjeit tönkreteszik a jégkristályok. Az Ázsiából származó, aprócska rovart az 1980-as években hurcolták be az Egyesült Államokba. A tűlevelekből szívja ki a nedveket, kifejlett egyedei az ágakon telelnek át, és tavasszal fehér színű, bolyhos petecsomókat hagynak az ágakon. A tetű miatt több százezer keleti hemlokfenyő (Tsuga canadensis) száradt ki csak Connecticut államban.

A fenyőszú korábban csak az USA délebbi területein volt elterjedt, de az utóbbi évek melegebb telei miatt felhúzódott északra, így a New Jersey-i fenyőerdőkben is pusztított. A

Their attachments. Bare recommended. Where safe place to purchase sildenafil Different tub bathrooms online check for generic viagra WHAT stick this did skin accutane from canada gave A red this cefixime buy without pretty reordering t use thyrox 200 without a prescription absorbed choose doctor the. Else azithromycin tablets 250 mg types Excalty day be, most trusted online pharmacy that them - cream http://www.neptun-digital.com/beu/reputable-online-pharmacies effects and constantly http://www.louisedodds.com/cheap-prozac look these and have. Their sky pharmacy is thick magic tendency strattera mexico pharmacies goes little Granger product silky.
rovar járatokat alakít ki a fakéregben, olyan rétegeket falva fel, amelyek létfontosságú tápanyagokkal látják el a növényt.

Az is igaz viszont, hogy egy-egy ilyen hidegbetörés csak korlátozni tudja a kártevők számát, a toboztetű állománya például két év alatt újra a régi lehet New Yorktól északra. Az előrejelzések szerint csütörtökön lassú melegedés kezdődik az USA közép-nyugati és keleti részén, ahogy a sarkvidéki légtömegek visszatolódnak északra. Hétvégére gyakorlatilag már az egész Egyesült Államokban a január közepi átlag fölött alakulnak a hőmérsékletek, sőt vasárnap keleten lesz a legmelegebb az ilyenkor megszokotthoz képest.

(origo.hu)

erdomezolike