Amikor albérlő voltam: Tapasztalataim albérleti szerződés készítéséről

Néhány rossz albérleti megállapodással a hátam mögött, úgy gondoltam megérett a téma arra, hogy segítséget kérjek.

Amikor albérlő voltam: Tapasztalataim albérleti szerződés készítéséről

Elpanaszoltam milyen kellemetlenségek értek amikor egyetemistaként olyan lakásba költöztem, ahol a tulajdonos a szomszédban lakott és mint egy hívatlan rokon gyakran meglátogatott. Meg akkor, amikor egy másik tulajdonos kevésbé foglalkozott a lakás állapotával és egy ideig csak a galérián mertem aludni az éjszakai csótány járás miatt. Volt, ahol szívesen laktam, fényes, csöndes lakás volt, amíg egy szomszéd felújításba nem kezdett. Aki lakott már panellakásban, annak nem kell bemutatnom milyen zajos lehet egy fúró. Rövid ideig megbízásból felügyeltem egy budapesti belvárosi lakás kiadását is, így volt alkalmam a másik oldalról is tapasztalni az ingatlan bérlés-kiadás teendőit. Azt mondják lakva ismerszik meg az ember, ezt első kézből sikerült megtapasztalnom, miután összeakadtam egy barátitársasággal, akik nem szerettek mosogatni, és volt tapasztalatom egy fölöttébb lelkes bérlő családdal, ahol az apuka ezermester volt, és valahogy mindig talált valami javítani valót a lakásban, ami miatt a tulajdonosnak többe került a kiadás, mint a családnak.

Csináld magad

Egy kedves ügyvéd ismerősöm egyszer azt javasolta, hogy az internetről letölthető albérleti szerződés minta helyett, inkább írjam le azt, amit szeretnék azt, amiben meg tudunk egyezni. Tény, hogy nem vagyok ügyvéd így nagy rá az esély, hogy nem lesz elég alapos az általam kreált szerződés. Nos, ha egyáltalán a tartalmi, formai követelményeknek megfelel, mert ha nem akkor ugyebár érvénytelen. Vélhetőleg a jelenleg élő albérleti szerződéseknek több mint a fele tartalmaz olyan bekezdéseket is, amelyek az érintettek számára nem relevánsak, vagy a dokumentum egyéb bekezdésével redundánsak, esetleg ellentmondásosak. 

Albérleti szerződés minta

A ’korábban használt’ azaz, régi minta szerződések értelemszerűen érvénytelen jogi hivatkozásokat tartalmazhatnak. Ha nem a legfrissebb jogszabályra hivatkozunk, akkor az a szerződés érvénytelen. Persze ahhoz, hogy ez kiderüljön ügyvéd bevonására, akár vitás helyzetre van szükség. Belátható, hogy azok a dokumentumok, amelyek nem szándékaink szerint íródtak, biztosan nem tudják teljeskörűen a mi érdekeinket szolgálni. Mindaddig amíg jó viszonyt ápolunk a másik féllel, addig ez végsősoron nem is lényeges. De azért jó, ha tudjuk, a legtöbb minta szerződés jogi környezetben alkalmatlan az érdekeink védelmére.

Mi a megoldás?

A legjobb megoldás, ha igényeinkre szabott, ügyvéd által szerkesztett, jogszabályokhoz aktualizált szerződést használunk. Ezt pedig az egyik legkönnyebben a Szerzi oldalán érhetjük el. Az itt előkészített okosdokumentumok kitöltése a legegyszerűbb, mivel a platform interaktív és folyamatos magyarázatokkal szolgál az egyes bekezdésekhez. Előre láthatjuk, hogy hány lépés van összesen és hogy az adatbevitellel hol tartunk. A szerződést albérlőként és bérbeadóként egyaránt szerkeszthetjük, egymással megoszthatjuk. Gyors regisztrációt követően akár 10 perc alatt elkészülhet a kívánt lakásbérleti szerződés.