Alpintechnika a pilisi örökerdőkben

Különleges fakitermelési technológiákról tartott szakmai bemutatót a Pilisi Parkerdő Zrt. a Mexikó-pusztai kísérleti örökerdő területen. A résztvevők elsősorban az alpin technológia alkalmazásának erdészeti lehetőségeit vizsgálták, aminek célja a kíméletes és a faanyag értékét megőrző fakitermelés. A bemutatón az örökerdők gazdaságos kezelésének lehetőségét vizsgáló sorozat részeként erdész és fakitermelő szakemberek vettek részt.
Alpintechnika a pilisi örökerdőkben
Kötelek és mászóvas segítségével, szédítő magasságban dolgoztak a fakitermelők a Pilisi Parkerdő Mexikó-pusztai bemutató területén tartott szakmai napon. A különlegesen képzett szakemberek 30 méteres fákon egykezes motorfűrészekkel vágták le az ágakat, segítve ezzel a kíméletes fadöntést, majd egy speciális csörlő használatát is bemutatták, amely segítségével a kívánt irányba irányították a kiválasztott fa dőlését. A kíméletes fadöntés alkalmazásának kettős célja van:
  • Az irányítottan, korona nélkül kidöntött törzs kisebb eséllyel reped el, így a 100-200 év alatt megtermett faanyag nem veszít értékéből.
  • És az is fontos szempont, hogy a kidőlő fa ne károsítsa a területen visszamaradó társait, ami a bemutatott technológia alkalmazásával biztosítható.
alpin_mexikopuszta_2 A többi fa kímélése különösen fontos az örökerdő-gazdálkodás során, ahol vegyesen állnak fiatal, középkorú és idős fák. Itt a fakitermelőnek sebészi pontossággal kell eljárnia, hogy a sokszor több tonnányi, 25-30 méteres faóriások dőlése ne okozhasson kárt a fiatalabb fanemzedék értékes egyedeiben. Valamennyi sérülés ugyan elkerülhetetlen, azonban a bőven rendelkezésre álló fiatalabb fákból megfelelő számban maradnak olyanok, amelyek sérülések nélkül élhetik meg az idős kort. alpin_mexikopuszta_3 „Célunk a gondolatébresztés: terepi tesztek során megvizsgálni és kipróbálni a technológiai fejlődés biztosította lehetőségeket, hogy eldönthessük, mely elemek ültethetők át a jövő erdőgazdálkodásának mindennapi gyakorlatába. Az örökerdő-gazdálkodás megköveteli a folyamatos innovációt, ami egyúttal hozzásegít az erdőgazdálkodás gazdasági szempontú fenntarthatóságához is. A mai bemutatón a Pilisi Parkerdő szakszemélyzetén kívül fakitermelő vállalkozók is jelen voltak, amivel az a célunk, hogy minél több jól felkészült, jó felszereléssel és különleges szaktudással rendelkező vállalkozás dolgozzon az általunk kezelt erdőkben. A minőségi munka a minőségi erdőgazdálkodás alapkövetelménye” – fogalmazott Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke. alpin_mexikopuszta_1

A főmérnök becslése szerint az örökerdő-gazdálkodás alapelvei szerint kezelt erdőrészben a kivágandó fák 3-5%-ánál indokolt a többletköltséget jelentő alpin technológia alkalmazása. Ezekben az esetekben azonban a visszamaradó faállomány kímélése és a kiválasztott törzs sérülésmentes kidöntése miatt bőven megtérül a befektetett többletmunka. A bemutató a Mexikó-pusztai örökerdőhöz köthető kísérletsorozat szerves részét képezi, hiszen az örökerdők hosszú távú fenntarthatóságának egyik kulcskérdése, hogy milyen anyagi ráfordítások szükségesek e gazdálkodási mód hatékony alkalmazásához.

Az alpintechnikai szakmai bemutatóról készült videó:

  (Pilisi Parkerdő Zrt.) erdomezolike