Alba Aréna

Áprilisban avatják az Alba Arénát. Az Alba Aréna építése, melyet a Market Építő Zrt. generálkivitelezésben hajtott végre, Székesfehérváron valósult meg, jelentős, közel 46 milliárd forintos kormányzati támogatással. A csarnok közel 22 ezer négyzetméteres nettó alapterületű, multifunkcionális rendezvény- és sportlétesítményként funkcionál. Jégkorongmeccseken, koncerteken és egyéb eseményeken akár 8000 főt képes befogadni. A létesítmény négy szintjén a csarnoktéren túl irodák, kiszolgáló helyiségek, étterem és rendezvényterem is helyet kapott, biztosítva ezzel a sokoldalú használhatóságot. A jégfelület kialakítása rugalmas, hiszen az év minden napján használható, és egy hőszigetelő fedéssel ellátva más sportágak számára is alkalmassá tehető, vagy akár különböző típusú rendezvények lebonyolítására is.

Alba Aréna

Ez a komplexum nem csupán sporteseményekre szolgál, hanem a város kulturális és közösségi életének is fontos színtere lehet. A sokoldalú felhasználási lehetőségek révén az Alba Aréna jelentős mértékben hozzájárulhat Székesfehérvár és a környező régió gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. Az Alba Aréna hivatalos megnyitása egy jégkorongmeccsel kezdődik majd, amelyre sok sportrajongó várja és az olyan online kaszinó, mint Vegas.hu lehetőséget adnak a sportfogadásra.

Alba Aréna építésének története

Az Alba Aréna, amely a magyar jégkorong új otthonaként szolgál majd, egy fontos és régóta várt projekt Székesfehérváron. Az aréna megnyitása április közepén egy emblematikus időpontban történik, szimbolikus jegyárakkal, amelyek hozzáférhetővé teszik az eseményeket a nagyközönség számára. A csarnok megvalósítása azonban nem volt zökkenőmentes, hiszen többször is kérdésessé vált, hogy végül megépül-e.

online kaszinó

A magyar jégkorong-válogatott népszerűségének csúcspontja a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején volt, amikor 2008-ban Szapporóban a világelitbe jutottak. Ekkor vetődött fel, hogy Magyarország megpályázza az A-csoportos világbajnokság megrendezését, és hogy egy második, Székesfehérváron épülő létesítmény is szerepet kaphat ebben.

2013-ban Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett a multifunkciós csarnok építésére Székesfehérváron, ám a projekt hosszú és nehézkes folyamatot követett. A területvásárlás és -tervezés 2016-ra készült el, a kivitelezésre kiírt közbeszerzést 2018-ban zárták le, a Market Zrt. vezetésével. 2019-ben a kormány a magas költségek miatt leállította az építkezést, de 2021-ben bejelentették, hogy mégis megvalósul az Alba Aréna.

A projekt költségei az idők során jelentősen növekedtek. Kezdetben 5-7 milliárd forintról beszéltek, a közbeszerzéskor már 25 milliárd forint volt a költségvetés, 2021-ben pedig már 35 milliárd forintról szóltak a hírek. 2022 januárjában a költségek tovább nőttek, elérve a 46 milliárd forintot. Az aréna mintegy nyolcezer nézőt képes befogadni sporteseményeken, és akár nyolcezer főt koncerteken és egyéb rendezvényeken.

Összességében az Alba Aréna megnyitása jelentős mérföldkő a magyar jégkorong és Székesfehérvár sportéletében, bár a projekt hosszú és változatos története rámutat a nagy infrastrukturális beruházások kihívásaira.

Nyílt napok az Alba Arénában

A Székesfehérvári Alba Aréna megnyitása előtt nyílt napokat tartottak február 23-án és 24-én, amikor is a közönség szabadon megtekinthette a multifunkcionális sportcsarnokot. A csarnokot február 23-án 14 és 20 óra között, valamint február 24-én 9 és 20 óra között lehetett bejárni, a program teljesen ingyenes volt és nem igényelt előzetes regisztrációt. A látogatók egyénileg vagy szervezett vezetések keretében ismerhették meg a csarnokot, beleértve a közönségforgalmi tereket, a lelátót és a hazai csapat öltözőjét is. Az Alba Aréna környezetbarát megoldásokat is alkalmaz, mint például a jégkészítéshez használt víz 80 százalékos újrahasznosítását, elektromos energiahasználatot, és a 204 talajszondából nyert energiával történő hűtést és fűtést. A csarnokban található rendezvénytermek, amelyek 50 és 100 fős befogadóképességgel rendelkeznek, különféle berendezésekkel, például projektorokkal felszerelve, bérelhetők különböző események számára.

Alba Aréna

Az Alba Aréna április 19-én és 20-án hivatalosan is megnyílik, ekkor egy dupla jégkorong mérkőzéssel ünneplik majd a megnyitót, amelyben a norvég válogatott lesz az ellenfél. A megnyitó után közönségkorcsolyázásra is lehetőség lesz, amely alkalmakon a látogatók kipróbálhatják a csarnok jégfelületét is. Az Alba Aréna kiválóan alkalmazkodik különböző rendezvényekhez, például a hokipálya koncerthelyszínné alakításához is képes speciális hőszigetelő burkolatok segítségével.

Alba Aréna hivatalos megnyitása és a magyar jégkorong válogatott

Az új Alba Aréna avatóünnepsége 2024. április 19-én és 20-án kerül megrendezésre, amelyen a magyar jégkorong-válogatott a világranglista 12. helyén álló norvég válogatottal mérkőzik meg két barátságos mérkőzés keretében. A nagyközönség számára ez lesz az első alkalom, hogy megtekinthetik a csapat játékát az új arénában. Az esemény ígéretesnek tűnik, hiszen lehetőséget biztosít a szurkolóknak arra, hogy közelebbről is megismerjék a csarnokot és élvezzék a magas színvonalú jégkorongot. A két találkozóra szóló jegyárak szimbolikusak, mert nem a bevétel a cél, hanem a telt ház: az egynapos felnőtt belépő 3000, a diák- és nyugdíjas jegy 1500, míg a kétnapos belépők 4000 és 2000 forintba kerülnek (https://magyarepitok.hu/mi-epul/2024/02/aprilisban-avatjak-az-alba-arenat ).

A magyar jégkorong-válogatott Magyarország nemzeti jégkorongcsapata, amely nemzetközi jégkorong versenyeken képviseli az országot. A csapat az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, részt vett különböző nemzetközi tornákon és világbajnokságokon. A magyar jégkorong különösen az 2000-es években kezdett el feltűnőbb eredményeket elérni a nemzetközi színtéren. Példaként említhető a 2008-as év, amikor a magyar válogatott feljutott a világbajnokság elit divíziójába. A csapat rendszeresen részt vesz az IIHF által szervezett világbajnokságokon, és több magyar játékos is sikeres karriert futott be külföldi ligákban.

Összegzés

Az Alba Aréna ez egy újonnan megépült sportcsarnok Székesfehérváron. Az Aréna megépítésére már régóta várnak és napokban az érdeklődőknek lehetősége volt megtekinteni az épületet teljesen ingyen. A hivatalos megnyitásra áprilisban kerül majd sor, amikor a magyar jégkorong válogatott jégen találkozik a norvég válogatottal. A jegyeket már most lehet megvásárolni szimbolikus áron. A sportfogadás rajongói pedig lehetőséget kapnak fogadásokat kötni a meccs eredményére már akár minimum befizetés 1000 ft mellet.