Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót lőttek Hargita megyében

Újabb afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznóra bukkantak egy vadászat során a Bögöz községhez tartozó Mátisfalva közelében - közölte oldalán a Székelyhon.ro portál. A kór terjedésének megállítása érdekében speciális intézkedéseket foganatosítottak.
Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót lőttek Hargita megyében
A betegség jeleit nem mutató vadkant nagyjából két hete lőtte meg egy vadász Mátisfalva közelében – tudtuk meg Jakab Attilától, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület elnökétől. Mint mondta, az állat húsát annak feldolgozása előtt a törvényeknek megfelelően bevizsgáltatták, és ekkor szembesültek a fertőzés tényével, amit a suceavai és a bukaresti hatóságok is igazoltak. Jakab Attila kiemelte, a vaddisznó tetemét fertőtlenített verembe ásták el, és kijelölték a fertőzött zónát is a vad meglövésétől számított nyolc kilométeres körzetben. További öt kilométeres körzet ugyanakkor biztonsági zónának minősül – ez egyébként több társulat területére is átnyúlik. vaddiszno_kozeli A kijelölt területeken ezentúl tilos a hajtóvadászat, ugyanakkor az állatok legeltetése is. „Szerencsére eddig nem fertőzte meg a kór a háztáji sertéseket, azon dolgozunk, hogy a továbbiakban se legyenek problémák” – fogalmazott a vadászegyesület elnöke. A betegség terjedése érdekében ki is kell lőniük a területen élő mintegy hatvan vaddisznót.

Több is lehet

Noha csak egy fertőzött vaddisznót találtak, nem kizárt, hogy több is van, sőt elpusztult egyedek is lehetnek az erdőben – magyarázta Jakab Attila. Éppen ezért fontos az említett korlátozások betartása. A kint legelő állatok ugyanis patáikon nagyon könnyen bevihetik a kórt a településekre, hatalmas problémákat okozva. Még nagyobb gond, hogy a nyájakat őrző kutyák fejlett érzékszerveiknek köszönhetően a vadászoknál hamarabb megtalálják az elhullott disznók tetemeit, és lakmároznak belőlük, így terjesztve a betegséget. vaddiszno_ „A lényeg, hogy senki se hagyja szabadon kóborolni állatait a fertőzött, illetve a biztonsági zónákban, sőt ha lehet, az emberek is kerüljék el azokat. Csak így lehet gátat szabni a kór terjedésének” – magyarázta a vadász. Hozzátette, hasonló korlátozások vannak érvényben Gyepes környékén is, ahol az első fertőzött vaddisznótetemet találták meg Hargita megyében. (Székelyhon.ro)