A Ponsse új elektromos erdészeti gépet mutat be

A Ponsse és az Epec közös együttműködésének az eredménye a PONSSE EV1, ami az elektromos erdészeti gépek táborát fogja erősíteni. A Ponsse közleménye szerint a gépet csak a későbbiekben állítják kereskedelmi forgalomba, de az Epec technológiája már használható elektromos vagy hibrid-elektromos haszongépjárművekben és nem közúti mobil munkagépekben.

A Ponsse új elektromos erdészeti gépet mutat be

A Ponsse a fenntartható fakitermelési megoldásokért fáradozik, melynek része a szén-dioxid-semlegességre való törekvés is.

A technikai fejlődés gyors, ami kiváló lehetőségeket kínál a fejlesztésekre, legyen szó a legváratlanabb irányokról. Keményen dolgozunk technológia vállaltunkkal, az Epec-kel, hogy megvalósíthassuk ezeket

– nyilatkozta Juho Nummela. A PONSSE vezérigazgatója kiemelte, hogy a közös munka során mindkét cég új ismeretekre tett szert.

A fenntartható fejlődés jelentős jövőbeli sikertényező a Ponsse számára.

Fotó: PONSSE 

Kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás

A PONSSE EV1 koncepció első lépései 2019-re nyúlnak vissza, amikor a Ponsse és az Epec elkezdte vizsgálni a fenntartható fejlődéssel összhangban álló, felelős energiaforrás-megoldásokat. A PONSSE EV1 koncepciót a legnépszerűbb Ponsse forwarder méretkategóriához, a 15 tonnás teherbíró képességű forwarderek számára fejlesztették ki.

Fotó: PONSSE 

A koncepciógép egy teljesen elektromos hajtásláncot, valamint Epec erőelosztó egységet és hibrid vezérlőegységet tartalmaz. A gép hajtáslánca teljes mértékben akkumulátor energiával működik. Az akkumulátorok töltése Range Extender segítségével történik, amely a fejlesztés ezen szakaszában belsőégésű motor. A közlemény szerint a tesztelés és a fejlesztés folyamatosan zajlik. A technológia előnye, hogy jelentősen javítani tudja az üzemanyag-fogyasztást ebben a méretkategóriában. 

PONSSE tulajdonos lenne? 

A gépekkel kapcsolatos kérdéseit a hazai forgalmazónak, a Forest Power Kft. cégvezetőjének, Bálint Andrásnak teheti fel az alábbi elérhetőségeken:

  • andras.balint@forestpower.hu
  • +36 30 7198544