A medve nem játék! - Kampány indult Székelyföldön

Noha a valóságban megtöbbszöröződött a medvék okozta vadkárok száma az elmúlt időszakban, a hivatalos bejelentések ezt nem tükrözik, hiszen a lakosság a számos csalódás után a legtöbb esetben nem jelenti a kárt. Ezen változtatna egy szerdán útjára indított kampánnyal Hargita Megye Tanácsa, amelyben azt hangsúlyozzák: minden egyén felelős a medveprobléma megoldásáért.
A medve nem játék! - Kampány indult Székelyföldön
Nagyobb, erősebb és gyorsabb, mint az ember. A medve nem játék! – olvasható azokon a kampányanyagokon, amelyek a Hargita Megye Tanácsa által medvetémában elindított akciót hivatottak népszerűsíteni. A szerdán elrajtolt figyelemfelkeltő kampány részleteit Borboly Csaba, a megyei tanács vezetője és Demeter László biológus, az intézmény tájgazdálkodási munkacsoportjának vezetője ismertették.

Jelenteni kell a kárt

Viccnek nevezte Borboly Csaba a Hargita megyében tavaly bejelentett vadkárok számát. Mint mondta, 2018-ban mindössze 185 esetben jelentették, hogy háziállatokra támadt a medve, illetve 62 olyan esetet jegyeztek, amikor mezőgazdasági területekben okozott kárt a nagyvad. vadkar_szekelyfold_1 A valóságban azonban ennél jóval több vadkár történt, de a csalódott gazdák már nem bíbelődnek ezek bejelentésével a hosszadalmas procedúra és az elhúzódó kártérítés miatt. Ezen szeretnének változtatni a szerdán útjára indított, egy hónapos figyelemfelkeltő kampányukkal, hiszen Borboly szerint csak akkor lehet eredményesen fellépni a megyében egyre nagyobb gondot okozó medveproblémával szemben, ha azt hivatalos kárigénylési iratcsomókkal is alá tudják támasztani. „A medvekérdés egyetlen olyan tényezője, amivel senki sem vitatkozik, az a károk bejelentése. Ez indítja el azt a láncfolyamatot, amelynek eredményeként jogszerű védekező intézkedéseket lehet tenni, és szükség esetén egy-egy egyedet át lehet helyezni vagy eltávolítani az állományból. A tudatos hozzáállást kérném a lakosságtól, hiszen minden egyén felelős, és a legfontosabb, amit tehet a medveprobléma rendezéséért, az a károk bejelentése – húzta alá Borboly. Hozzátette: három dolgot kérnek minden olyan személytől, aki medvét lát, kár érte vagy medvetámadás áldozatául esett. vadkar_szekelyfold_2 Minden esetben tárcsázzák a 112-es egységes segélyhívószámot, jelentsék az esetet az illetékes polgármesteri hivatalban, és az információkat küldjék el a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címre is, hogy összesíteni tudják az eseteket. Emellett a megyei tanács formanyomtatványokat is készített a vadkárok bejelentésére, ezeket minden polgármesteri hivatalba eljuttatják a megyében, hogy gördülékenyebben haladjon a kárigénylési folyamat. A sajtótájékoztatón továbbá arra kérték a lakosságot, hogy ne hagyjanak háztartási hulladékot vagy állateledelt az udvaraikon, hiszen ezzel is sokat tehetnek azért, hogy távol tartsák a medvéket a lakott területektől. (szekelyhon.ro)