A Hortobágyi Nemzeti Park területén végez erdőápolási munkát a Jánosik Kft.

Közbeszerzési pályázatot követően, a Hortobágyi Nemzeti Park megbízása alapján 105 hektáron végez erdőápolási munkákat a Jánosik és Társai Kft. külterület gondozó ágazata - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.
A Hortobágyi Nemzeti Park területén végez erdőápolási munkát a Jánosik Kft.
A Jánosik Kft. külterület ágazata alapvetően parképítő, parkgondozó tevékenységgel foglalkozik. Ezek többsége városok és kisebb települések közterületein, illetve üzemi területeken találhatóak. Gyakran kapnak felkérést, parkoló helyek kialakítására, játszóterek építésére. Szakmailag felkészültek és megfelelően gépesítettek erdőtelepítési és erdőgondozási munkákra is. A természetvédelmi oltalom alatt álló nemzeti parkokban az erdőrészek rehabilitációja szigorúan előírt és ellenőrzött ütemterv szerinti, hosszabb munkafolyamat. A Jánosik Kft. a Hortobágyi Nemzeti Parkkal kötött 62 millió forint összegű megállapodás alapján a Közép - Tisza menti ártéri ligeterdők és a Tiszadorogmai Göbe-erdő rehabilitációs folyamatában kapott megbízást. Ennek során - az uniós előírásoknak megfelelően - kivágták a nem őshonos faállományt. Közel 1500 köbméter fát termeltek ki és további hasznosításra a nemzeti park telephelyére szállítottak be. A tuskók eltávolítását követően a talajt felszántották és előkészítették az erdősítéshez, az őshonos fafajok, így például szürke nyár, fekete nyár, fehér fűz és magyar kőris telepítéséhez. A rehabilitációs területen 271 ezer darab, 1- 2 éves facsemetét ültettek el. A beszerzésük kizárólag magyarországi, minősített facsemetekertekből történt.

janosik_kft_erdo

A csemete elültetésével az erdő rehabilitációs folyamata nem fejeződik be. A védett területeken lévő, fiatal telepítésű erdőrészek nagy értéket képviselnek, különös bánásmódot igényelnek. A projekt befejező szakaszában a frissen telepített területeket rendszeresen gyomtalanítani kell, hogy a csemeték erősödhessenek. A Nemzeti Park területén vegyszereket használni csak kivételes esetekben lehet. Ezért a gyomirtás hagyományos kézi és gépi fajtái, így a kapálás, tárcsázás, szárzúzás és a kaszálás, sarlózás jöhetnek csak szóba. A nyesedék anyag sem vesz kárba, tápanyag pótlására zöldtrágyaként a területen hagyják, beforgatják. A Jánosik és Társai Kft. 2014 évi teljes árbevételét 8 milliárd forintra prognosztizálják. Ezen belül a külterület gondozási munkákból mintegy 350 milliós bevételt várnak. A jövő évi üzleti elképzeléseik megfogalmazásakor ennek az aránynak a növelését határozták el. Bővülő piaci potenciált látnak, amit megbízható szakértelemmel szeretnének kielégíteni - nyilatkozta Jánosik Lajos. (boon.hu) erdomezolike