5+1 ok, amiért profi motorfűrésszel érdemes indítani a fakitermelő szezont

Bár a hazai fakitermelők az elmúlt hónapokban sem pihentek, és azon dolgoztak, hogy mind ipari felhasználásra, mind pedig fűtésre legyen elég faanyag, az igazi szezon ősztől indul. Az előttünk álló időszak kezdetén érdemes megvizsgálni a gépparkot, hogy milyen karbantartási feladatokra, esetleg konkrét gépcserékre van szükség a zavartalan munkavégzéshez. Utóbbi esetében pedig nem mindegy, hogy milyen motorfűrész mellett dönt a vállalkozó…

5+1 ok, amiért profi motorfűrésszel érdemes indítani a fakitermelő szezont

1. Rendkívül széles választék

A STIHL rendkívül széles termékválasztékot kínál a felhasználónak a hobbitól egészen a profi kategóriáig. A fakitermelési feladatokra egészen 4 lóerőtől a 8,7 lóerőig érhetők el benzinmotoros eszközök gallyazásra, döntésre és egyéb feladatokra. Ezek között megtalálható a rendkívül népszerű MS 661-es típus vagy az injektoros befecskendezésű MS 500i, de a világ legerősebb sorozatgyártásban készülő motorfűrésze, az MS 881-es is.

Egyetlen típust kiragadva: az MS 661 motorfűrész 2-MIX motortechnológiával szerelt, nem hiányzik belőle az antivibrációs rendszer, az EMATIC lánckenő-rendszer, a kompenzátor, a karburátor előmelegítés, az ElastoStart rendszer, de a mennyiségszabályozós olajpumpa, a dekompressziós szelep, és a QuickStop láncfék védőmechanizmus sem.

Mindezek mellett a faápolási munkákra is elérhetőek a felső fogantyús kisméretű, könnyű és magasban is hatékonyan használható, 1,5, 1,9 és 2,4 lóerő teljesítményű, 2,6, 3,3 és 3,7 kilogramm súlyú motorfűrészek. Ha pedig a felhasználó az akkumulátoros technika felé nyitna, szintén nem csalódik a STIHL dinamikusan fejlődő és bővülő termékkínálatában.

2. Kényelem és biztonság

A STIHL motorfűrészeinél az ElastoStart rendszernek köszönhetően az indítózsinór rángatása már a múlt. Egy speciális, az indítófogantyúban lévő rezgéscsillapító elem a húzóerőnek megfelelően elfordul, így az lehetővé teszi az egyenletes, hirtelen erőkifejtés nélküli indítást.

A kényelmesebb és könnyebb munkavégzést szavatolja a STIHL antivibrációs rendszere is, ami érezhetően kíméletesebbé teszi a motorfűrészt, így a favágás kevésbé megerőltető. A motor és a fűrészlánc rezgéseinek átvitelét pontosan kiszámított ütközőzónák csökkentik, így azok kevésbé jutnak el a csőfogantyúra és a hátsó fogantyúra - onnan pedig a gépkezelőre.

3. Innováció és fenntarthatóság

A STIHL fejlesztői soha nem pihennek, és az utóbbi években már nemcsak a hatékonyság növelése a céljuk, hanem a fenntarthatóbb működés is. Ennek köszönhetően például az EMATIC lánckenő-rendszerrel akár 50 százalékkal is csökkenthető az olajfelhasználás. 

De ugyancsak kiemelhető a STIHL 2-MIX technológia, ami úgy növeli a fűrészek teljesítményét, hogy közben a fogyasztást és az emissziós értékeket csökkenti. A fejlesztésnek köszönhetően elkülöníthető a kipufogógáz és a friss gázelegy, amivel a kipufogógázban minimálisra csökkenthető az el nem égett anyagok mennyisége.

4. Megbízhatóság - télen is

A téli szezonban különösen fontos az üzembiztonság, és az, hogy a gépek azonnal induljanak, ha a fakitermelésnek kezdődnie kell. A STIHL M-TRONIC motorvezérlés automatikusan szabályozza a gyújtás időpontját és az üzemanyag adagolását a külső körülmények figyelembevételével. A rendszer a leghidegebb téli napokon is gyors, kompromisszumok nélküli indítást szavatol, ami nem mellékes a téli fakitermelési munkálatok idején.

A leghidegebb napokon a szélsőséges időjárás, a rendkívüli hideg akár a karburátor eljegesedését is eredményezheti. A STIHL hőmérsékletfüggő be- és kikapcsolás-vezérléssel ellátott elektromos karburátorfűtése ezt akadályozza meg, így a munka emiatt biztosan nem áll le az erdőn. Mindezek mellett a STIHL profi motorfűrészeinek fogantyúfűtése nemcsak a favágók komfortérzetét emeli, hanem a biztonságos munkavégzést is segíti. 

5. Kevesebb karbantartás

A professzionális munkára használt gépek karbantartása elengedhetetlen, amire időt kell szánni. Nem mindegy azonban, hogy mennyit. Azért, hogy a karbantartásra fordított idő csökkenjen, a gépek élettartama ugyanakkor a lehető leghosszabb legyen, a STIHL számos innovatív megoldást fejlesztett ki, és épített be a motorfűrészeibe. Ilyen például az előleválasztásos légszűrőrendszer.

Az ezzel, valamint a polietilén szűrőanyagból készülő HD2 szűrővel szerelt motorfűrészek esetében lényegesen ritkábban kell szűrőt tisztítani, aminek köszönhetően növelhető a motor élettartama, valamint meggátolható a dugattyúk és a henger idő előtti kopása. A HD2-szűrő 70 százalékkal sűrűbb anyagú, mint a gyapjú- és poliamid szűrők, így az a legfinomabb port sem engedi be a motorba.

+1 A legek és elsők márkája

Nem véletlen, ha egy gyártó nevéhez számos „leg” és „első” gép kapcsolódik. Végigtekintve a STIHL történetén, számos olyan területet találni, ahol a gyártó az élen járt a fejlesztésekben, és ez a tendencia napjainkban is töretlen.

A STIHL motorfűrészein már a '70-es évek óta elérhető a fogantyúfűtés, de néhány éve került forgalomba az első injektoros befecskendezésű motorfűrész, a MS 500i. Szintén a német vállalat gyártja sorozatgyártásban a világ legnagyobb benzines láncfűrészét, sőt egy éve mutatták be az akkumulátoros technológia rekorderét is, az MSA 300-at, aminek 3 kW-os teljesítménye nagyjából megegyezik a jól ismert és népszerű MS 261 benzines fűrész erejével. Miközben a STIHL legnagyobb motorfűrésze 8,7 lóerő teljesítményű és 9,9 kilogramm össztömegű, addig a legkisebb favágó eszköz, az MS 151 TC-E fagondozó fűrész neve mellett 1,5 lóerő és 2,6 kilogramm szerepel.

Kell ennél több érv a megfelelő választáshoz? Ha igen, látogasson el a legközelebbi STIHL szakkereskedésbe vagy a www.stihl.hu oldalra.