5 tipp egy fenntartható szlovéniai utazáshoz: környezetbarát útmutató

Nyaralásunk során mindannyian kényelemre, nyugalomra és kikapcsolódásra számítunk. A kényelmes hotel szoba, a fizetett reggeli és a koktélbár sokak számára alapvető igény. Azonban nyaralásunk során is oda tudunk figyelni a környezetbarát opciókra, melyek nem rontják majd utazásunk minőségét.

5 tipp egy fenntartható szlovéniai utazáshoz: környezetbarát útmutató

Különösen igaz ez olyan úticélok esetében, mint Szlovénia, amely elképesztő természeti értékekkel várja az ide látogatókat. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, amely környezetbarát útmutató gyanánt jó alapot adhat a tudatos nyaraláshoz. Nézzük meg tehát együtt az 5 tippet egy fenntartható szlovéniai utazáshoz.

Csomagolj okosan!

Mit is értünk ez alatt? Alapvetően hasznos lehet, ha mindenre kiterjedő módon csomagolunk. Minél kevesebb dolgot felejtünk ugyanis otthon, annál kevesebb terméket kell majd a helyszínen megvennünk. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a felesleges hulladéktermelésünket. Fontos azonban, hogy a másik véglet irányába se billenjünk át, hiszen a túl sok, felesleges holmi pont az ellentétes hatást fogja elérni: jelentősen növelni fogja hulladékmennyiségünket.

A csomagolás kapcsán jó ötlet lehet az utazás idejére szükséges ételt is figyelembe venni. Hiszen az otthon elkészített megoldás szintén környezetbarátabb, mint a benzinkúton műanyagba csomagolt opció. Ehhez hasonlóan, a műanyagpalackos választás helyett bátran vegyük elő saját kulacsunkat ezzel csökkentve a termelt hulladék mennyiségét.

Válassz környezetbarát szállást!

Talán ezzel a lépéssel tudod a legnagyobb hatást elérni. Mivel ma már rengeteg hotel tartja valóban fontosnak a környezettudatos működést, emiatt szerencsére nem annyira nehéz környezetbarát szállást választani. Érdemes azonban több időt szánni a kutatásra annak érdekében, hogy ténylegesen fenntartható elveket követő hotelt találjunk.

Greenwashing

Talán te is hallottál már a greenwashing fogalmáról, melyet azokra a hotelekre használják, akik csak a marketing stratégia részeként használják a fenntarthatóságot – a valóságban azonban nem sokat tesznek a környezetbarát működés érdekében. Egy kis kutatómunkával azonban könnyedén felismerheted, hogy mely szállodák figyelnek oda valójában a környezetbarát szempontokra is. Az árulkodó jelek között lehet túl általános megfogalmazás, a tényleges számadatok hiánya, valamint túlzó, gyakran nem megvalósítható ígéretek.

Mondj nemet az egyszerhasználatos megoldásokra!

Ez alapvetően a mindennapokban is fontos, azonban nyaralás során különösen könnyű megfeledkezni róla. Mindannyian jól ismerjük például a hotelekben választható kis adag samponokat, tusfürdőket és egyéb apróságokat. Ezek, bár nagyon kellemes meglepetések, nem igazán környezetbarát megoldások. Hasonló a helyzet a helyi boltokban történő vásárlás során. Igyekezz extra műanyag és papírzacskók nélkül vásárolni, valamint csak a tényleg szükséges termékeket vásárold meg. Amennyiben ezekre odafigyelsz, máris sokat tettél a környezetbarátabb utazás megvalósításáért. Valamint ezáltal a termelt hulladék mennyiségét is jelentősen csökkentheted.

Tervezd meg az utat!

Az útvonal és a programok megtervezése nem csak a kellemetlen meglepetésektől és felesleges stresszes pillanatoktól kímél meg. Amennyiben ugyanis előre megtervezed az útvonaladat, könnyedén választhatsz a benzintakarékos opciók közül. Hiszen ma már a google tervező segítségével ilyen szempont alapján is találhatsz útvonal ajánlást, amely nagyon hasznos funkció. 

Ugyanez igaz a programok esetében is. Hiszen az alapos és részleteibe menő tervezés által az egymáshoz közel elhelyezkedő látnivalókat egy napra tervezve csökkenthetjük az autónkkal megtett kilométert, amely mindenképpen környezetkímélő megoldás. Emellett, az utazás előtt lefoglalt programokkal a digitális jegyeket választjuk a helyszínen megvásárolt fizikai jegyek helyett – ez szintén elősegíti fenntartható utazásunkat.

Autópálya matrica

Az útvonal tervezés és a digitális jegyek kapcsán érdemes megemlíteni az autópálya matricát is. Hiszen Szlovéniában digitális autópálya matrica rendszer van érvényben. Azaz az utazás megkezdése előtt könnyedén megvásárolhatod a szükséges matricát. Mindezt legegyszerűbben a www.vignetteslovenia.si oldalán tudod megtenni.

Válaszd a helyi megoldásokat!

Ez több okból is fontos szempont. Elsődlegesen azáltal, hogy a helyi megoldásokat választod, a helyi gazdaságot is támogatod, amely remek alternatíva a nagy üzletláncok helyett. Emellett, számos biogazdaságot találhatunk a városok eldugott kis piacain, amely nagyszerű élményt is nyújt majd. A piacok esetében az alábbi termékeket jó ötlet lehet felkutatni:

  • Helyi ételkülönlegességek
  • Környezetbarát szuvenírek és ajándéktárgyak
  • Édességek és népszerű alkoholok

A fenti tanácsok betartásával sokat tehetsz a környezetbarát utazásod érdekében különösebb kiadás és erőfeszítés nélkül. Érdemes tehát ezek alapján tervezni és készülni az utazásra, hiszen környezetünk védelme megéri azt az extra ráfordított időt.