2016 óta 160 milliárd támogatást kaptak az erdőgazdálkodók, folytatódik az erdősítés

Az agráriumon belül kiemelten fontos a szerepe az erdőgazdaságnak, ezen ágazat fejlesztésére 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a tárca - mondta Feldman Zsolt szerdán egy csévharaszti sajtótájékoztatón.
2016 óta 160 milliárd támogatást kaptak az erdőgazdálkodók, folytatódik az erdősítés
Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy az erdők némileg ellensúlyozhatják a klímaváltozás káros hatásait, ezért is örvendetes, hogy az elmúlt két évben a gazdálkodók körében élénkült az érdeklődés az erdőtelepítés iránt. Legutóbb például 4000-en nyújtottak be e célra pályázatot, közülük 3000-en nyertek, összesen 36 milliárd forint értékben. [caption id="attachment_69462" align="aligncenter" width="600"]Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs államtitkára az erdõsítési támogatás eredményérõl tartott sajtótájékoztatón Csévharaszton 2021. október 6-án. Az ágazat fejlesztésére 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a tárca. MTI/Illyés Tibor Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs államtitkára az erdõsítési támogatás eredményérõl tartott sajtótájékoztatón Csévharaszton 2021. október 6-án. Az ágazat fejlesztésére 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a tárca.
MTI/Illyés Tibor[/caption] Feldman Zsolt elmondta, hogy az érdeklődésre tekintettel a tárca a pályázat határidejét 2022 végéig meghosszabbította és 2023-ban is lehet majd támogatásért jelentkezni. A távolabbi cél, hogy az ország területének 22 százalékát borító erdők területe 2030-ra 27 százalékra növekedjen - tette hozzá. Zambó Péter, az AM erdőkért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a pandémia időszaka fokozottan ráirányította a figyelmet az erdők sokoldalú szerepére. A bezártság, az utazási korlátozások kényszerében több millióan keresték fel erdeinket. A klímaváltozás káros hatásainak mérséklése mellett így megerősödött az erdők egészségvédelmi szerepe is - mondta. [caption id="attachment_69461" align="aligncenter" width="599"]Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs államtitkára, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdõkért felelõs államtitkára és Mocz András, a Magán Erdõtulajdonosok és Gazdálkodók Szövetségének elnöke (b-j) az erdõsítési támogatás eredményérõl tartott sajtótájékoztatón Csévharaszton 2021. október 6-án. Az ágazat fejlesztésére 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a tárca. MTI/Illyés Tibor Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs államtitkára, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdõkért felelõs államtitkára és Mocz András, a Magán Erdõtulajdonosok és Gazdálkodók Szövetségének elnöke (b-j) az erdõsítési támogatás eredményérõl tartott sajtótájékoztatón Csévharaszton 2021. október 6-án. Az ágazat fejlesztésére 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a tárca.
MTI/Illyés Tibor[/caption] A fával borított területek gyarapítása során fontos cél, hogy a klímaváltozásnak ellenálló, ökológiailag stabil erdők létrejöttét segítsük. Ezért a Vidékfejlesztési Programban megerősítették és kiterjesztették az erdei biodiverzitás növelését szolgáló támogatási elemeket, melyek sikerét jól mutatja, hogy az új erdőtelepítések több mint felét őshonos fajokkal, elsősorban tölggyel valósították meg a gazdák - emelte ki az államtitkár. (MTI)