20%-kal több pénz jut facsemeték nevelésére, hogy a Vajdaságban is növekedjen az erdősültség

Szerbia egyik legnagyobb faiskolájába, a Pokret Gorana Subotica kertészetbe látogatott a tartományi mezőgazdasági titkár, Čedomir Božić. Ezt megelőzően az Észak-bácskai Körzet vezetőjével is találkozott. A megbeszélések legfőbb témája Vajdaság fásítása, zöldebbé, egészségesebbé tétele volt.
20%-kal több pénz jut facsemeték nevelésére, hogy a Vajdaságban is növekedjen az erdősültség
Növelni kell az erdős területeket Vajdaságban, az ország legnagyobb faiskolája felkészült a fásításhoz szükséges csemeték nevelésére – mondta Pinter Jožef, a kertészet elnöke. Idén 326 ezer dinárt kapott a faiskola a tartománytól, az elmúlt négy év alatt több mint egymillió dináros támogatásban részesültek. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy kevés a fásításra alkalmas terület. Vajdaságnak mindössze 5 százaléka erdősített, ez jelentősen elmarad az európai átlagtól. Ezt a számot 15 százalékra kellene növelni – hansúlyozta Pinter.

Pinter Jožef elnök, Goranski Rasadnik Subotica:

Mi erdők telepítésére alkalmas facsemetékkel foglalkozunk, 14-15 hektáros területen. Évente 500 ezer facsemetét nevelünk fel. Úgy kell számolni, hogy egyhektáros terület beültetéséhez 1000 kisfa szükséges. Mi évente 500 hektár beültetésére is készen állunk. A tartomány idén növelte az erdősítésre, zölt területek létrehozására szánt támogatások összegét – mondta Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár.

Čedomir Božić titkár, Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság:

A mezőgazdasági titkárság 150 millió dinárt biztosított ebben az évben a költségvetésből az erdőgazdálkodás számára. A rendelkezésre álló összeg nőtt a korábbi évhez képest. Az összeg egy részét, 50 millió dinárt erdők telepítésére biztosítunk. Erre pályázhatnak önkormányzatok, erdők, nemzeti parkok. vajdasag_csemete_2 A faiskolában tett látogatást megelőzően a tartományi titkár az Észak-bácskai Körzet vezetőjével találkozott. Bojan Šoralov ismertette a megoldásra váró problémákat.

Bojan Šoralov vezető, Észak-bácskai Körzet:

Az Észak-bácskai Körzetben több olyan terület van, amelyet sürgősen rendbe kell hoznunk. Mindenek előtt azokról a területekről van szó, amelyek homok, valamint föld kitermelésére szolgáltak az Y elágazás építésekor. Az egyik ilyen területen jelenleg illegális szeméttelep van. Ezt minél hamarabb rendezni kell, be kell ültetnünk, zöldebbé tennünk. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón elhangzott, a facsemeték nevelésére idén 20 százalékkal több pénz jut, eléri a 28 millió dinárt. Erdőtelepítésre összesen 75 millió dinárt fordítanak, hogy Vajdaság zöldebb és egészségesebb legyen. (MTI)