130 éves az ország első erdőőri szakiskolája

130 éves jubileumát ünnepli pénteken a Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium. Jó hírét és szigorát az 1963-ban kezdett Wiesner Sándor máig szívesen idézi fel.
130 éves az ország első erdőőri szakiskolája
– Ötven éve Biatorbágyról kerültem az ásotthalmi iskolába, apám erdész volt, őt akartam követni. Ez az intézmény nagyon jó hírű, kemény iskola volt, ezért akartam mindenáron idekerülni. A park lenyűgöző szépsége és az iskolaépületek melegsége, ennek az egész ember alkotta természeti egységnek a kisugárzása olyan hatással volt rám, mintha hazaérkeztem volna – emlékezik vissza a ma Somogyban élő Wiesner Sándor (71). – A háború után nagy erdészhiány mutatkozott, a tanárok emberfeletti munkával 4 év szakmai anyagát adták le 2 év alatt. 43 fős osztályunk volt, csupa fiú járt oda 16 évestől a 37 évesig. Csak az kerülhetett be, aki 2 év szakmai gyakorlatot szerzett valamelyik erdőgazdaságnál, és megállta a helyét a felvételin. Félkatonai szigorral neveltek, oktattak bennünket, de száz kilométerekre az otthonunktól nem is ártott a következetesség. Nem úgy volt, mint most, csak karácsonyra, húsvétra és nyári szünetre utazhattunk haza, így a tanárok a szüleinket is helyettesítették. Ők is bentlakók voltak, vagyis köztünk éltek és példát mutattak. Imádott osztályfőnökömet, Csóka Istvánnét úgy is emlegettük, ha megláttuk a folyosón: jön anyánk. 16 évet töltöttem el a szakmában, később az idegenforgalomban dolgoztam, majd polgármester lettem, de az erős ásotthalmi alapokra mindig hagyatkozhattam. [caption id="attachment_6318" align="aligncenter" width="600"]Ma is vonzó a fiatalok számára az ásotthalmi szakiskola.Fotó: Karnok Csaba Ma is vonzó a fiatalok számára az ásotthalmi szakiskola.
Fotó: Karnok Csaba[/caption] 130 esztendeje, 1883. október 10-én az országos főerdőmester, Kálnoki Bedő Albert (1839–1918) nyitotta meg az ország első erdőőri szakiskoláját. Pár napra rá, október 16-án Ferenc József osztrák császár és magyar király is megtekintette az új képzőhelyet. Elsőként a régi kollégium sárga színű épülete készült el, a vele párhuzamos másik szárnnyal együtt. A tanítás 11 hallgatóval és 2 tanárral indult el. A ma is szolgálati lakásoknak helyet adó részt 1888-ban húzták fel. A harmadik épületben műhelyt és mosókonyhát helyeztek el, jelenleg 40 fős konferenciaterem. Az új kollégiumot 1999-ben avatták fel, azóta lányokat is felvesznek. Nemcsak az épületkomplexum és a 440 hektáros tanulmányi erdő fejlődött, hanem a képzés is formálódott: a kezdeti erdőőri képzés vadőrivel egészült ki, később alerdész- és erdészképzés lett, 1951-től tanfolyami jellegű oktatás zajlott, hogy új típusú szakiskolának adja át a helyét, majd erdészeti szakmunkásképzés legyen, a mostani 2+2 éves képzési rend 2000-ben kezdődött. Tíz éve indult be a lányokat vonzó virágkötő-berendező-, virágkereskedő-képzés. Az iskola 1961-ben vette fel Bedő Albert nevét. A 300 diákot oktató komplexumot 17 éve Andrésiné Ambrus Ildikó igazgatja, aki szintén erdész. (delmagyar.hu) erdomezolike