10 cég, több mint 11 milliós bírság – Lecsaptak a Nébih faanyagellenőrei

A Nébih faanyagellenőrei 10 cégből álló hálózat „faanyag-szőkítési tevékenységét” szüntették be.

10 cég, több mint 11 milliós bírság – Lecsaptak a Nébih faanyagellenőrei

A hatóság összesen 6,1 millió forintos bevételelkobzást, valamint 11,2 millió forintos bírságot szabott ki, emellett 4 cég faanyag-kereskedelmi tevékenységét felfüggesztette – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih közleménye szerint társhatósági jelzés alapján kezdtek vizsgálni egy csoportot a faanyagellenőrök. A hálózatban működő cégek közül hat kizárólag számlákat állított ki, valós faanyag-kereskedelmi tevékenységet nem végzett. A körhöz tartozó további négy cég azonban – különböző Tolna vármegyei településeken – valóban működött.

Hozzátették, az érintett társaságok egymás között pókháló-szerűen adták-vették a fatermékeket, ellehetetlenítve ezzel azok nyomonkövethetőségét. Éppen emiatt azonban a hatósági ellenőrzés során a vizsgált cégek nem is tudták igazolni a fatermékek származását, ami alapvető követelmény a faanyag-kereskedelemben.

A hatóság a megfelelően részletes árukísérő dokumentumok hiánya miatt 

összesen 6,1 millió forintos bevételelkobzást, valamint 11,2 millió forintos bírságot szabott ki a négy működő cégre. 

Az érintett 10 cég többsége nem volt bejelentkezve a Nébih faanyag-kereskedelmi rendszerébe. Azon vállalkozások tevékenységét azonban, akik szerepeltek a rendszerben – az ellenőrzést követően – a hatóság felfüggesztette.

Amennyiben a Nébih igazolatlan eredetű faterméket forgalmazó céget talál, annak kapcsolati hálóját feltérképezi, és szükség szerint tovább követi az illegális eredetű faanyagot.