Keresési találatok erre a cimkére: orrszarvú

Gyorsabban nőhetnek a sarkvidéki fák a klímaváltozás miatt?

Egy nemrégiben közzé tett kutatási eredmény szerint a felmelegedés hatására a sarkvidékek erdőségei 2050-ben akár 20 százalékkal is gyorsabban növekednek majd – hívja fel a figyelmet a National Geographic.

Tovább >>>

Napok óta küzdenek a tomboló erdőtűz ellen Kubában

Ötödik napja küzdenek a Pinares de Mayarí hegyvidéki területen pusztító erdőtűzzel a hatóságok Kuba északkeleti Holguín tartományában, többeket ki kellett telepíteni - közölték a helyi katasztrófavédelmi hatóságok, akiket a Granma című napilap idézett.

Tovább >>>

Kihalás szélén állnak a hiúzok Franciaországban

Kihalás szélén állnak a franciaországi hiúzok, a populáció legfeljebb százötven felnőtt egyedre csökkent – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.

Tovább >>>

Gyorsan terjed az erdőtűz Chilében

Hatalmas erdőtűzzel küzdenek a lánglovagok Chilében, már több mint 700 hektáron tombolnak a lángok – írja a HírTV. A bozóttűznek indult katasztrófát nem sikerült gyorsan megfékezni, a lángok pedig gyorsan terjednek: bár a térség összes tűzoltója a helyszínen van, a tűzvész egyre csak terebélyesedik.

Tovább >>>

Medve szökött be az erdőből az állatkertbe

Élelem után kutatva mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén egy vadon élő medve - írja a Maszol.ro portál.

Tovább >>>

Az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok első konferenciáját rendezték meg Hargita megyében

Egyedülálló módon, kürtszóval induló erdészhimnusz eléneklésével indították útjára január 27-én, a csíkszeredai megyeházán, az Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok első konferenciáját Hargita megyében,  amelyen több mint száz közbirtokosság és az erdészi hivatalok is részt vettek. A konferencián négy fő téma került megvitatásra, amelyek a következő panelbeszélgetésekbe tömörültek: az uniós erdőgazdálkodási stratégia és azon belül a Romániára elkészült erdészeti stratégia, erdőgazdálkodás és digitalizáció, természetvédelmi törekvések az erdőgazdálkodásban, és az Országos Helyreállítási Program (PNRR) erdősítési támogatásainak bemutatása.

Tovább >>>

Figyelmeztető lövésekkel állították meg a fatolvajokat Maros megyében

Figyelmeztető lövések leadásával állították meg a hatóságok fatolvajok egy csoportját a Maros megyei Petele község térségében – számolt be a marosvásárhelyi csendőrség mobil egysége.

Tovább >>>

Ez a növény nyerte el az év vadvirága kitüntetést

Az idei évben is a Vadonleső Közössége TE bonyolította az Év Vadvirága kiválasztását. A három növényre decembertől január 11-ig lehetett szavazni.

Tovább >>>

A klímaváltozás fokozta az erdőtüzek és az aszály kockázatát

Friss tanulmányok szerint a klímaváltozás jelentősen fokozta a szélsőséges időjárási események kockázatát szerte a világon az elmúlt két évben - írta a The Guardian brit napilap online kiadása.

Tovább >>>

A szlovén méhészet felkerült az UNESCO kulturális örökség listájára

A szlovén méhészeti hagyományok felkerültek az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, erről döntött csütörtökön az UNESCO szellemi örökség védelméért felelős kormányközi bizottsága a marokkói Rabatban - közölte a szlovén kulturális minisztérium.

Tovább >>>

Nébih: veszett rókát lőttek ki az ukrán határ melletti területén

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tovább >>>

Az őszi melegedés káros hatással lehet a lombhullató erdőkre

Jelentősen nő az őszi meleg periódusok száma Magyarországon, ami kedvező az őszi belföldi turizmus számára és kitolja a fűtési időszak kezdetét, de káros hatással lehet a lombhullató erdőkre - írta keddi cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Tovább >>>

EU: több mint félmillió hektárnyi terület vált a lángok martalékává tavaly

Tavaly több mint félmillió hektárnyi terület, mintegy 5500 négyzetkilométer vált lángok martalékává, s a leégett területek közül legkevesebb százezer hektár tartozott a fokozottan védett Natura 2000 védettség program alá - közölte az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja a 2021-ben pusztító erdőtüzekről szóló éves jelentésében.

Tovább >>>

Ínycsiklandó gombás ételek az erdőből – fenntarthatóan

A természetben a legszebb dolog a harmónia. Ezzel a mondattal kezdődik Nagy Krisztina és Priksz Gábor könyve, a „Tányérodon az erdő” című gasztronómiai, természetismereti kiadvány. Igen, így egyben. Mert a szerzőpáros a gombaszakellenőr és a biológus gondolkodásával közelíti meg a közös témát: az erdei gasztronómiát.

Tovább >>>

Meteorológiai szolgálat: a kilencedik legmelegebb október volt az idei 1901 óta

A nyolcadik legszárazabb és a kilencedik legmelegebb október volt az idei 1901 óta - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Tovább >>>

<< < 3. / 39. oldal > >>