Szenzorhálózat az éghajlatváltozás hatásainak előrejelzésére az erdőkben

erdoA Német Kutatási Alapítvány 2022. július 1-jétől finanszírozza a CRC Kutatóközpontot, ami négy év alatt mintegy 10,5 millió eurót kap az erdőkben zajló ökoszisztémafolyamatok részletes, interdiszciplináris kutatására – írja a greendex.

A CRC szóvivői, Prof. Dr. Ulrike Wallrabe, a Mikrorendszertechnikai Intézet professzora és Prof. Dr. Christiane Werner, a Freiburgi Egyetem Föld- és Környezettudományi Intézetének professzora által vezetett csapat szeretné pontosabban és gyorsabban felismerni és előre jelezni az erdei ökoszisztémában bekövetkező – az éghajlatváltozás következtében fellépő – kritikus változásokat.

Talán mégis megmenekülhetnek az amerikai erdők a pusztító invazív rovartól

Az érzékelőhálózat valós időben küldi majd a mérési adatokat az adatbázisba. Ennek érdekében a CRC egy újszerű mikroszenzorokon alapuló autonóm, intelligens érzékelőhálózatot fejleszt. Ezek a zord erdei környezetre szabottan, minimálisan invazív módon mérik majd az ökoszisztéma állapotainak és áramlásainak tér-időbeli dinamikáját egy természetes, összetett szerkezetű erdőben.

A mérési adatok valós időben kerülnek majd át egy kifinomult adatbázisba, és így azonnal rendelkezésre állnak a folyamatelemzéshez, a mélyreható tanuláshoz és a rövid- és középtávú előrejelzésekhez szükséges továbbfejlesztett szimulációs modellekhez

magyarázza Wallrabe.

“Jelenleg hiányoznak a megfelelő mérési, adat- és modellezési eszközök a változási folyamatok valós idejű, átfogó számszerűsítéséhez a legmagasabb térbeli felbontásban. Itt jön mi kutatásunk a képbe, mert egy mobil, könnyen telepíthető rendszert fejlesztünk.”

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?