Az osztatlan közös erdők ügye is megoldódhat?

erdo_utA tiszta, átlátható földtulajdoni rendszer kialakítását nevezte az osztatlan közös földtulajdon felszámolásáról szóló előterjesztés céljának az agrárminiszter a Parlamentben. Nagy István elmondta, hogy a javaslat egy 2010 óta tartó folyamat fontos állomása, mert azon területek ügyét is rendezi, amelyekre eddig nem nyílt mód. Ilyenek például az erdőterületek.

Az eddig hosszadalmas eljárások is gyorsabbá válhatnak a jövőben. Rámutatott: mintegy 1 millió 600 ezer földrész van ilyen tulajdonban, amely helyzetből sokan szabadulnának. A kérdés mintegy 3,5 millió embert érint, akik méltányos és gyors megoldást kapnak a javaslat által.

A jövőben az osztatlan közös földtulajdon kiosztásánál a sorsolást már nem alkalmazzák, csupán megegyezés lehetséges majd a tulajdonosok között. Nem lesz szükség egybehangzó döntésre sem, hiszen ezt sokszor lehetetlen megoldani, egyszerű többség elegendő lesz a döntéshozatalhoz, ugyanakkor a kisebbségben maradtak érdekét is számos előírás védi majd.

Az ingatlanok az eljárás után is csak rendeltetésszerűen használhatók majd. Továbbra is lehetőség lesz a közös tulajdonra, azonban akarata ellenére senki sem kerülhet majd ilyen tulajdonközösségbe.

Az eljárás zavartalanságát biztosítja, hogy annak kezdetétől 90 napig a tulajdoni lapon nem történhet változás, a kiosztást pedig egy újonnan fejlesztett informatikai program, egy úgynevezett osztóprogram segíti. Így nem kell földmérő által készített és hatóság által záradékolt vázlatrajzot készíteni arról. Mindez több milliárd forintos megtakarítást eredményez – mondta a miniszter.

osztatlan_kozos_erdo

A javaslat a birtokelaprózódás megakadályozására minimumterületeket határoz meg, és akinek a tulajdona ezt nem érné el, attól egy más tulajdonos lesz köteles megvenni azt, megfelelő ellenértékért. Földszerzési joga csak annak lesz, aki legalább három éve tulajdonos, vagy örökölte az ingatlant.

Ahol a nagy számú tulajdonos miatt még a többséget sem lehet megszerezni a döntéshez, ott valamelyik tulajdonos kezdeményezésére az ingatlan az államhoz kerülhet, megfelelő ellentételezés mellett.

A javaslat egy új eljárás bevezetését is tartalmazza, amely segíti a tulajdonosok beazonosítását. A rendezetlen ingatlanok a törvény erejénél fogva kerülnek az állam tulajdonába.

(MTI)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?