Minden megyében pusztított szabadtéri tűz szerdán

vegetacio_tuzAz ország valamennyi megyéjében pusztított szabadtéri tűz szerdán, országosan száznál több esetben riasztották a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján csütörtökön. Személyi sérülés nem történt, és továbbra is általános tűzgyújtási tilalom van érvényben országszerte.

A tájékoztatás szerint csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 55 alkalommal riasztották a tűzoltókat, a lángra kapott száraz növényzet oltására, a többi között Mezőkövesd és Kazincbarcika közelében. Ugyanakkor Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest és Hajdú-Bihar megye tűzoltóinak is sok dolga akadt – teszik hozzá.  Az összesítés szerint Hevesben 13 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat lángoló kaszálókhoz, nádasokhoz, egyebek mellett Bükkszenterzsébet, Bekölce és Andornaktálya mellé.

Tűz pusztított Nógrádban Bátonyterenye, Tar, Szirák, Csitár, Balassagyarmat és Patvarc határában. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az erdő aljnövényzete gyulladt ki Kemecsén, Kislétán a bozótos égett, továbbá Csaholc, Ököritófülpös, Balkány, Nyírmihálydi, Kékcse, Nyírtelek, Tiszaadony, Kisvárda, Dombrád és Nyírbogdány közelében csaptak fel a lángok.

Komárom-Esztergom megyében összesen tizennégy alkalommal történtek szabadtéri tűzesetek, volt ahol szalmabálák égtek. Somogyban Ötvöskónyiban lakóházakat is veszélyeztettek a lángok. Vas megyében Vasváron erdősávot veszélyeztetett a tűz, Csongrád megyében pedig Magyarcsanádon, Üllésen, Röszkén, Szegeden és Szentesen avatkoztak be a tűzoltók.

Ugyanakkor Zalában Kehidakustány, Zalabaksán határában lángolt a száraz fű, Zalaegerszegen pedig az összehordott háztartási hulladék kapott lángra – közölte a katasztrófavédelem.

A Nébih játéksorozatot indít az erdőtűz megelőzésére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén is egyhetes játéksorozatot indít közösségi oldalán március 20-ától, hogy az érdeklődők játékos formában elsajátíthassák az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Közleményében a hatóság kiemelte, hogy a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik, az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, a tűzgyújtási szabályok betartása.
A Nébih Firelife programjának legfőbb célkitűzése a lakosság ismereteinek bővítése, tájékoztatása a biztonságos tűzhasználatról, ennek szellemben jött létre a Csodák Palotája és a Nébih együttműködésében az augusztus végéig látogatható tárlat, amely a tudományos kihívásokra, elsősorban a természet- és környezetvédelem fő témáira fókuszál.

“A tudomány körülvesz” címet viselő interaktív kiállítás egyik meghatározó témája az erdőtűz-megelőzés, amellyel játékos feladatok révén ismerkedhetnek meg a látogatók – közölte a hivatal.
Közleményében a Nébih felidézi, hogy a fokozott tűzveszélyre való tekintettel a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország egész területére 2017. március 3-ától átmeneti időre, a tilalom jelenleg is érvényben van.

Az aktuális erdőtűzveszélyről, az égetés szabályairól, a biztonságos tűzrakás fortélyairól, valamint az elrendelt tűzgyújtási tilalomról a http://www.erdotuz.hu/ weboldalon olvashatók információk.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?