Folytatódik a másfél milliárdos lepkeper

lepkekarA szakma nagy része minden bizonnyal jól tudja, hogy szeptember 26-án a Közigazgatási Bíróság ítéletet hirdetett egy kokadi erdőgazdálkodó “lepkeper” néven elhíresült ügyében. Eszerint “Gabnai Ernő tevékenysége nem volt jogsértő és nem történt természetkárosítás”. Ennek ellenére a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség kezdeményezésére a Debreceni Járásbíróság 2016. november 15-én, 17-én és 18-án 8:30-tól egész napos tárgyalásokat tart az ügyben Debrecenben, az Arany János u. 25-31. szám alatti 5 sz. tárgyalóban. Erre a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) hívta fel a figyelmet hivatalos honlapján.

“A tárgyalásokon való részvétel érdekes lehet azok számára, akik érdeklődnek a mezőgazdálkodást, erdőgazdálkodást érintő természetvédelmi szabályozás, korlátozás útvesztői iránt, valamint szeretnének megismerkedni a keleti lápibagoly lepke és más védett fajok életmódjával, megjelenésével vagy eltűnésével” – olvashatjuk a megosz.org oldalon, ahol Dr. Sárvári János ügyvezető elnök arra is felhívja a figyelmet, hogy a megvádolt erdőgazdálkodó jogi képviselője, Dr. Zeke László előadást is tart a lepkeper tanulságairól november 14-én 15 órai kezdettel a Debreceni Akadémiai Bizottság, DAB Székházában (Debrecen, Thomas Mann u. 49. szám alatt), ahova sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

“Véleményünk szerint a jövőben, sajnos, sok kollégát, erdőtulajdonost és erdőgazdálkodót érdekelhet, érinthet hasonló helyzet. Ezért érdemes tapasztalatokat gyűjteni, hogy a természetvédelem túlkapásaival szemben hogyan védheti meg magát az állampolgár” – olvasható a MEGOSZ honlapján közzétett tájékoztatóban.

lepkeper_eloadas

Mindeközben a Dr. Zeke Ügyvédi Iroda hivatalos Facebook oldalán egy érdekes bejegyzést is közzé tettek a november 7-i, már lezajlott és az fent említett 14-i előadások kapcsán. Eszerint a Debreceni Egyetem Jogi Karának dékánja arra kérte Zeke Lászlót, hogy a joghallgatóknak szánt előadásokat halasszák el a novemberben kezdődő büntetőeljárás jogerős befejezéséig. “A kérés korrekt és nagyon megtisztelő, de az eredetileg tervezett előadások – a nagy érdeklődésre való tekintettel – AZ EGYETEMEN KÍVÜL nem maradnak el. A Debreceni Akadémiai Biztosság (DAB) Erdészeti és Természetvédelmi munkabizottsága szervezésében “Erdős és fás területek kezelésének hatósági, természetvédelmi, jogi kérdései és tapasztalatai egy különös perláncolat kapcsán” címmel lesz előadás a DAB Székházban” – olvasható a Facebook bejegyzésben.

Dr. Zeke László a novemberi büntetőtárgyalás kapcsán egyébként a következőket írja a közösségi oldalon:

A keleti lápibagoly lepke elhíresült másfél milliárdos kártérítési perének jogerős lezárását követően (amely pert a kokadi gazda megnyert az ügyészséggel szemben) az ügyészség érdekes kísérletet tesz arra, hogy kicsikarjon egy büntetést a gazdával szemben.

Három egész napos tárgyalás lesz a Debreceni Járásbíróság fszt. 15-ös tárgyalótermében, 08:30 órai kezdettel (november 15-én, 17-én és 18-án).

Természettudományos szempontból nagyon érdekesnek ígérkezik az, ahogyan az ügyészség megpróbálja majd bebizonyítani, hogy télen lepkéket és lágyszárú növényeket lehet kiirtani szárzúzó géppel (20 centiméterrel a talaj szintje felett).

Jogi szempontból is csemegének számít majd az eljárás, mert az ügyészségnek azt kell majd bebizonyítania, hogy a kokadi gazda minden kétséget kizárón természetkárosítást, rongálást követett el, annak ellenére, hogy a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítélete, valamint a Debreceni Közigazgatási és

Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete kimondta, hogy sem jogellenes magatartás, sem károkozás nem volt.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy hogyan lesz ebből az előzményből “minden kétség kizárva”! A másik két bíróság jogerős döntése semmiféle kétséget nem jelent? Az ügyészségnek az ezzel kapcsolatos érvelése minden bizonnyal az igazi ínyencek igényeit is ki fogja elégíteni ebben a nagyon tanulságosnak és rendkívül szórakoztatónak ígérkező eljárásban, egy mindenki számára nyilvánvalóan ártatlan ember elleni eljárás sorozat remélhetőleg utolsó szakaszában.

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?