Tucatnyi farkas élhet a Bükkben

A játékos, csetlő-botló farkaskölykök ma már éppen annyira a magyarországi állatvilág részei, mint az őzek, a szarvasok, vagy éppen a vaddisznók. A nagyragadozók jelenléte és szaporodása az Aggteleki Nemzeti Park területén már 2003 óta dokumentált, pár évvel később pedig a Bükki Nemzeti Park területén is újra felbukkantak.
Tucatnyi farkas élhet a Bükkben
Tíz és húsz egyed közötti a farkas populáció nagysága a Bükkben – stabilan megvetették tehát a lábukat a területen. Nem mindenki örül ugyanakkor a nagyragadozók jelenlétének.
Sokan azt feltételezik, hogy az állatokat a nemzeti park területén valakik, vagy akár a Bükki Nemzeti Park valamiféle illegális tevékenység keretében szabadon engedi. Nyilván ez nonszensz. Természetvédelmi kezelőként ilyen jellegű tevékenységet nem kívánunk és a jövőben sem fogunk végezni – tette egyértelművé Bartha Attila, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.
2013-ban orvvadászok agyonlőttek egy példányt. Éppen ezért a teljes populációt lefedő genetikai vizsgálatot végeztek a szakértők.
- Ennek eredményeként egyértelmű válaszokat kaptunk, ami megerősítette, hogy a Bükki Nemzeti Park terültén kárpáti farkasok élnek, és természetes úton telepedtek meg. Az állatok mindegyikét megvizsgáltuk, így ha netán illegális tevékenység történne, akkor akár a trófeából is ki tudjuk mutatni az adott egyed genetikai hátterét – mutatott rá.
(hirado.hu) erdomezolike