Egymillió facsemete ültetésével veszi kezdetét a jégkár sújtotta pilisi erdők megújítása

pilisi_parkerdo_jegkar_ultetes_3Az erdősítési időszak beköszöntével, a Lidl a Pilisért társadalmi összefogás eredményeképpen, 1 millió facsemete ültetésével kezdődik el a tavaly decemberi jégkár által súlyosan sérült pilisi erdőterületek helyreállítása.

A 2014 decemberi hatalmas jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65.000 hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből 9.000 hektárt súlyosan. A hónapok óta tartó tereprendezési munkák a végéhez értek, az őszi csemeteültetésekkel immáron elkezdődnek a sérült erdőterületek megújítási munkái is. A rendkívüli jégkár a beszerzést tekintve is többletterhet rótt a Parkerdőre, hiszen nagyságrendekkel több ültetéssel jár a helyreállítás: míg a szakemberek egy évben átlagosan 700 ezer és 1 millió közötti csemetét ültetnek el, addig idén a jégkár során megsemmisült erdők miatt ez a mennyiség megduplázódott.

pilisi_parkerdo_jegkar_ultetes_1

A kapacitásbeli nehézségek miatt is különös jelentőséggel bírt a Lidl Magyarország társadalmi felelősségvállalási kampánya, mely keretében 2015. június 1. és augusztus 31. között a vállalat minden egyes eladott Saguaro ásványvíz után 1 forintot adományozott facsemeték vásárlására a Pilisi Parkerdő Zrt-nek. A kezdeményezés nem várt sikerrel zárult, hiszen az áruházlánc, vásárlói összefogással 25 millió forint támogatást gyűjtött, mely 1 millió csemete beszerzését, az újraerdősítésre váró 100 hektárból mintegy 60 hektárnyi erdő teljes megújítását biztosította.

A támogatást a Lidl Magyarország emlékfa-ültetéssel egybekötött ünnepélyes adományátadó eseményen nyújtotta át a Pilisi Parkerdő Zrt. részére.

„Az őszi csemeteültetések a Parkerdő valkói, visegrádi, pilisszentkereszti és szentendrei erdészetek területeit érintik, ahová minden esetben őshonos fajokat telepítünk, ezzel is erősítve az erdők ellenálló képességét. A megnövekedett ültetési feladatok nagy kihívást jelentenek számunkra, ezért is örülünk a Lidl támogatásának. Jó látni ezt a fajta összefogást, és azt, hogy milyen sok ember érzi magáénak a hazai erdők sorsát” – nyilatkozta az eseményen Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke.

pilisi_parkerdo_jegkar_ultetes_2

„A fenntartható fejlődés hosszú évek óta kiemelt jelentőséggel bír a Lidl Magyarország működésében. A környezeti értékeink védelme iránti elkötelezettségünk főtevékenységünkben és azon túlmenően is megmutatkozik. A jégbefagyott pilisi erdőket látva már januárban eldöntöttük, hogy a Lidl mindenképpen szeretne segítséget nyújtani a kárelhárításban. Különösen nagy öröm számunkra, hogy kezdeményezésünkben vásárlóink is messzemenőkig partnerek voltak és közös összefogással sikerült ilyen nagymértékben hozzájárulni a sérült erdőterületek újjászületéséhez. A Lidl Magyarország nevében ezúton is szeretném megköszönni nekik, hogy támogatták kampányunkat” – mondta Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója. ú

pilisi_parkerdo_jegkar_ultetes_3

Az újraerdősítési munkálatok 2015. november 3-án kezdődtek el, és idén a fagyok beálltáig tartanak, szükség esetén jövő tavasszal folytatódnak. A Pilisi Parkerdő Zrt. a LIDL támogatásából beszerzett 1 millió facsemetéből mintegy 60 hektár erdőt újít meg.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?