Nemzeti Erdőstratégia 2015-2030. Vitaanyag – 1.0, ahogy egy fiatal, tapasztalatlan erdőmérnök látja

erdostrategia_kiczko_2Elolvastam a Nemzeti Erdőstratégia 2015-2030. Vitaanyag – 1.0-át. Sok érdekességet tartalmaz, de a figyelmemet főleg két részlet kötötte le.

„Magyarország erdőterülete az elmúlt tíz évben folyamatosan és egyenletes ütemben növekedett.”

Én úgy tudom, hogy az elmúlt 3 év alatt 19 000 hektárról, 2 000 hektárra csökkent. Kinek higgyek? Amíg 4-5 éve 20-30 hektárt telepítettünk, tavaly csak 5 hektárt, idén pedig semennyit. Miért? Mert sem tavaly, sem idén nem írtak még ki mezőgazdasági területek erdősítésére pályázatot. Az átállás időszaka? Csak éppen a csemetetermesztőknek felejtettek el szólni. Jó sokan tönkre is mentek.

A stratégia az állami erdőterületek fejlesztésénél említi, hogy az erdővel borított területeket növelni kell, fokozni kell az erdőtelepítés ütemét (évente 15 000 hektárra), főleg őshonos fafajokkal. Sajnos, ezt a szöveget megint olyan jogászok dolgozhatták ki, akik egy percig sem dolgoztak a való életben. Az olyan gazdák figyelmét kellene az erdőtelepítés felé fordítani, akik inkább megtermelik a 3 szem rozst a földjükön. Ugyanis az is jobban megéri, mint erdőt telepíteni. Az érdekképviselet mindenhol zárt ajtókba ütközik, és szomorú, amikor már ki merik mondani, hogy sajnos, a magánerdő-gazdálkodás távol ül a tűztől.

erdostrategia_kiczko_q

„Ugyancsak nem tartható, hogy míg a nagyobb erdőgazdálkodók esetében a mérnöki, technikusi és a segéderdészi feladatok megfelelően el vannak egymástól határolva, addig a magán erdőgazdálkodás területén egy minimális szakmai felkészültséggel és tapasztalattal rendelkező, középfokú erdész szakképesítéssel rendelkező személy önállóan mérnöki szintű feladatokat is elláthat. Az egyes szakmai feladatokhoz kapcsolódó személyi elvárásokat a jelenleginél cizelláltabban kell meghatározni, tovább elő kell írni, hogy erdészeti szakirányítási tevékenységet csak tapasztalt erdőmérnök szakmai irányítása mellett lehessen végezni.”

„Indokolt megvizsgálni azt is, hogy a magán erdőgazdálkodás szakmai színvonalát mennyiben javíthatná a közreműködő erdészeti szakirányítók szakmai kamarába tömörülése.”

Az egyetem elvégzése után 2 évig még egy darab papírt sem írhatok alá addig, amíg nem leszek jogosult erdészeti szakszemélyzet. Ehhez 5 év tanulás után még el kell végeznem egy most már fizetős képzést. Ezután jön majd a tapasztalt erdőmérnök képzés? Javasolnám az aranymakkos erdőmérnök elnevezést.

erdostrategia_kiczko_3

Ha kamarába tömörülünk, az jó, mert akkor már nem csak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának kell kötelező tagdíjat fizetni.

Én csak erdész akarok lenni. Kivágni a fát, megnevelni a csemetét és elültetni azt. Nem akarok milliomos lenni. Csak meg akarok élni. Lehet ezt ma Magyarországon?

Kiczkó Mónika

kiczko_monika

 

 

Kövesd a Kiczkó – alföldi magánerdő Facebook oldalt minden nap! >>>

Alföldi magánerdő blog >>>

 

 

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?