Elképesztő történet: Más helyszínre vitték át a favágás közben balesetet szenvedett fakitermelő holttestét

favago_helyszin_1Nem akart elesni a megrendelésektől egy vállalkozó, ezért balesetben meghalt favágója holttestét átvitte egy másik erdőbe. Hamis helyszínt rendezett be alkalmazottaival, de a zsaruk kiderítették az igazságot.

Erdőgyérítésre kapott megbízást az árvízvédelmi hatóságtól egy fakitermeléssel foglalkozó vállalkozó a Tisza árterének középső szakaszára. 2013. szeptember 20-án a cégvezető három favágót indított el a szórópusztai ártérre. A nyomozás adatai szerint nem gondoskodott arról, hogy a brigád a szükséges munkavédelmi felszerelésekkel menjen dolgozni, alkalmazottai sisak nélkül kezdtek munkához az erdőben. Egyikük, egy 54 éves rákócziújfalui férfi olyan fa kivágásán dolgozott, amelyre – mint később kiderült – felakadt egy 7,5 méter hosszú, 14 centiméter átmérőjű ág. Társai egyszer csak arra eszméltek, hogy hirtelen elhallgatott a motoros fűrész. Odarohantak, a favágó eszméletlenül feküdt a földön, betört koponyával: ráesett az ág. Nem lélegzett, pulzusa sem volt.

– A munkások szóltak a vállalkozónak, aki megijedt, ha kiderül a baleset, nem kap több megbízást az árvízvédelemtől – tájékoztatott Miklóssyné Karakas Szilvia őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának munkatársa. – A tanúvallomások szerint a favágók azt hitték, a főnök kórházba akarja vinni a társukat, amikor berakatta velük a terepjárójába. Az autóval azonban két kórház mellett is elhajtottak, végül a cégvezető a baleset helyszínétől mintegy 25 kilométerre, egy magánerdőnél állt meg.

A nyomozás adatai szerint ott a vállalkozó megkérte az alkalmazottait, rendezzenek be egy helyszínt, mintha ott történt volna a halálos baleset. Kivágtak egy fát, letörtek egy ágat, összetörtek egy munkavédelmi sisakot, behelyezték a környezetbe kollégájuk holttestét. Oda hívták a mentőket, akik megállapították, hogy a favágó meghalt, és értesítették a rendőrséget.

favago_helyszin_2

– Már az első pillanatban éreztük, hogy valami nincs rendben – emlékezett Vargáné Füleki Krisztina kiemelt fővizsgáló. – A tanúk azt mondták, egy fennakadt ág esett rá a társukra. De nem találtunk más hasonló, veszélyes ágat az erdőben, noha egy vihar rendszerint nem egy ágat tör le. Éreztük, nem ott történt a baleset, ez a gyanúnk hamarosan be is igazolódott.

A favágók egy napig őrlődtek titkukkal, majd megmutatták a zsaruknak az eredeti helyszínt. A munkások már felaprították azt az ágat, amely társuk halálát okozta. A bűnügyi technikusok ennek ellenére találtak olyan nyomokat, melyek alapján pontosan megállapították, hol és hogyan történt a baleset.

– A lehulló faág a sisak nélkül dolgozó favágót a tarkóján találta el – folytatta Vargáné. – A koponya betört, a nyakcsigolya túlfeszült az ütéstől, a légzés leállt, az igazságügyi orvos szakértő szerint ez okozta a férfi halálát. További orvos szakértők kirendelésére volt szükség annak megállapítására, mi történt volna, ha azonnal mentőt hívnak a férfihoz, vagy saját maguk viszik kórházba a sérültet. A szakértői vizsgálat szerint a sértett olyan sérüléseket szenvedett, hogy menthetetlen volt, a balesetet nem élhette túl.

A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a cégvezetőt, a szolnoki Sz. Istvánt (60), aki elismerte, hibázott azzal, hogy alkalmazottait a szükséges munkavédelmi felszerelések nélkül küldte dolgozni.

– A favágásra nagyon szigorú foglalkozásbiztonsági előírások vonatkoznak – magyarázta Miklóssyné. – A munkavédelmi eszközök használatáért a vezető a felelős. Munkavédelmi és munkaügyi szakértők véleményét is kikértük a bizonyításhoz. A csatasorba állított szakértői vélemények és az egyéb bizonyítékok, tanúvallomások alapján Sz. István ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottunk eljárást. A nyomozást december 4-én vádemelési javaslattal fejeztük be.

(Zsaru Magazin, – VÉGH ATTILA / FOTÓ: ERDEI MIHÁLY, J.-N.-SZ. MRFK)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?