O.M.A. – Tűzifa-feldolgozás olasz gépekkel

oma_1A Dofaker Kft. lakossági tűzifát állít elő a Mátra-alján, Gyöngyöstarjánban, ám 2014-ben a tevékenységi körüket kibővítve az O.M.A. olasz gyártó gépeinek magyarországi forgalmazásába is belefogtak.

A hazánkban új terméknek számító gépek szeptemberben, az innoLignum Sopron erdészeti és faipari kiállításon mutatkoztak be, ahol a cég olasz képviselői mellett Tóth Attila, a Dofaker Kft. ügyvezetője is jelen volt.

„A véletlennek köszönhető, hogy mi elkezdtük forgalmazni ezeket a gépeket. Paulo, akinek az O.M.A. tulajdonosa nagyon jó barátja, két éve költözött Gyöngyöstarjánba, szinte utcabeliek vagyunk. Innen indult minden” – mesélte az Erdő-Mezőnek Tóth Attila a valóban véletlenszerű történetet. A megismerkedés után a Dofaker Kft. vásárolt egy O.M.A. gépet, amit azóta használnak is a tűzifa telepen. A beszerzett eszköz pedig olyan meggyőző volt, hogy forgalmazni is kezdték az olasz terméket.

oma_3

„A nálunk működő gép egy 22 tonnás fekvő hasító, ami nagyon megbízható. Esztétikailag nem a legszebb, de masszív, erős, és nincsen vele probléma. Tehát ami a tűzifa feldolgozásához kell, ahhoz tökéletes. Két éve használjuk, és azért is vágtunk bele a forgalmazásába, mert megbízható a gép” – tudtuk meg Tóth Attilától, aki azt is elárulta az Erdő-Mezőnek, hogy egyelőre nem tudják még, mennyire fognak elterjedni itthon az olasz gyártó gépei. „Most annyira nagy a pénztelenség, olyan szegénység van, hogy nem tudjuk, mi lesz belőle. Ár-érték arányban nem rosszak a gépek, hatékonynak is hatékonyak. Ha jól alakul a gazdasági helyzet, akkor menni is fog az értékesítés”.

oma_2

Az O.M.A. fekvő- és álló hasítót, körfűrészeket, szalagfűrészeket gyárt, de ezek kombinációi is megtalálhatók a palettán. A tapasztalat nem kevés, hiszen 35 éve vannak a piacon, ráadásul Európában jól ismert gépekről van szó – Németországba adják el a legtöbb eszközt. Amire pedig a gyártó a legbüszkébb, hogy 100 százalékban olasz termékről van szó, egyetlen olyan része sincsen, amelyik külföldi lenne.

(Gribek Dániel Erdő-Mező Online – www.erod-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?