Bakó Norbert bekerült a világ legjobb fiatal fakitermelői közé – Erdő-Mező Portré

stihl_rookie_bako_norbert_4Egy magyar versenyző, Bakó Norbert is bekerült a világ legjobb fiatal fakitermelő versenyzőit tömörítő ötfős társaságba, az International Rookie Teambe. Bakó Norbert egy kanadai, egy amerikai, egy francia és egy német ifi sportolóval fog versenyezni a STIHL Timbersports világbajnokságon. Erdő-Mező Portré a fiatal favágóval, aki logisztikai mérnöknek készül.

Erdő-Mező: Az idei évben sikerült bekerülnöd az International Rookie Teambe. Hogyan sikerült ezt elérned?

Bakó Norbert: A Nemzetközi Rookie Csapatba (Nemzetközi Fiatalok/Újoncok Csapata), 18 és 24 éves kor között lehet bekerülni. Ráadásul Európából csak 3 fiatal lehet a tagja. Őket úgy válasszák ki, hogy több helyen is – Németországban, Olaszországban, Ausztriában és Angliában – Rookie versenyeket szerveznek, végül összegzik az eredményeket és Európa három legjobbja kap helyet a csapatban. Németországban sikerült kvalifikálnom, méghozzá európai összesített 2. helyezéssel, 18 évesen. A maradék 2 csapattagot a tengerentúlról Kanada és az USA adja. Tehát a Rookie Team 5 főből áll, ebből 3 főt Európa ad, 1 főt Amerika legjobbja, és még 1 főt a kanadai bajnok. Idén úgy néz ki, hogy amerikai, kanadai, francia, német és magyar fiatal képviseli a csapatot.

Erdő-Mező: Mit jelent az, hogy a Rookie Team része vagy?

Bakó Norbert: Igazából nagy felelősség, hiszen csapatban versenyzünk, mindenkinek jól kell teljesítenie, és van egy pici nyomás, hogy ne “húzzam le” a csapatot. A VB-n majd megtudjuk, hogy kinek melyik versenyszámot kell teljesítenie, és aszerint fogunk versenyezni.

stihl_rookie_bako_norbert_3

Erdő-Mező: Mivel foglalkozol a hétköznapokban?

Bakó Norbert: Hétköznapokban a tanulással foglalkozom, egyetemre készülök, és emellett edzek, gyakorlok a versenyekre. Lehet, hogy furcsa, de logisztikai mérnöki szakra készülök Pesten vagy Győrben.

Erdő-Mező: Hogyan jött a versenyzés?

Bakó Norbert: A Magyar Timbersports Csapat 2011 februárjában alakult meg. Bátyám ekkor már készült a fakitermelő világbajnokságra és a klasszikus fakitermelő versenyekről sikerült megismerni a csapatot. Azóta mind együtt, egymás ellen versenyzünk. Nagyon jó baráti táraság alakult ki.

Erdő-Mező: Mennyit kellett gyakorolni, hogy bekerülj a fiatal csapatba?

Bakó Norbert: A németországi verseny előtt, ahol kvalifikálnom kellett, hetente általában 4-5 napot edzettem. Mind fizikailag, mind technikailag. Mellette havonta volt közös edzés is, és nagyon sokat segített a Stihl és magyar válogatott is; Juhász István világbajnoki 7. helyezett versenyző, Strubel József, Rittlinger Róbert, Gyapjas Norbert és Szeremley Csaba.

stihl_rookie_bako_norbert_4

Erdő-Mező: A STIHL Timbersports bemutatókon rendre elhangzik, hogy nem egy olcsó sportról van szó. Az edzéshez és versenyzéshez szükséges eszközöket hogyan teremtitek meg?

Bakó Norbert: Edzéshez az állványokat magunknak készítjük, míg a fejszéket, fűrészeket rendeljük. A fejszéket mindenkinek saját magához kell kialakítania. A nyelet és a fejszének az élét is. Ezt édesapámnak köszönhetem. Természetesen a STIHL is sokat segít, havonta vannak közös edzések, és az eszközök beszerzésében is támogat a vállalat. Ráadásul nemzetközi edzőtáborokat is szerveznek, ahol a világ legjobbjaitól tanulhatunk.

Erdő-Mező: Hogyan viszonyul a család ehhez a hobbihoz? Mivel a bátyád is versenyzik, őt nyilván nem érte váratlanul az érdeklődi köröd.

Bakó Norbert: Édesapám és bátyáim is fakitermeléssel foglalkoznak, így nem áll messze tőlünk ez a sport. Amit elértem, azt lényegében édesapámnak, a családnak és természetesen a magyar csapatnak köszönhetem. Mindkét bátyámmal már régebb óta versenyzünk, Andrással a Timbersports szériában. Laca nemrég jött haza Svájcból, méghozzá harmadik fakitermelő világbajnokságáról, ahol a magyar csapat a 4. helyen végzett.

stihl_rookie_bako_norbert_1

Erdő-Mező: Idén mikor és hol lesz a Timbersports világbajnokság?

Bakó Norbert: November 14-én és 15-én rendezik meg Ausztriában, Innsbruckban.

Erdő-Mező: Szerinted milyen esélyekkel indul a magyar csapat?

stihl_rookie_bako_norbert_2Bakó Norbert: Esélyeket nehéz lenne jósolni, mert mindenki fejlődik, és sok mindenen múlik… Én úgy látom, hogy a magyar versenyzők elég sokat fejlődtek a tavalyi évhez képest, és idén egy kicsit más felállással fognak kezdeni, ami szerintem jobban be fog válni. Amit kiemelnék, hogy a magyar nemzet a „legfrissebb” ebben a szériában, ennek ellenére középmezőnyben végeztek tavaly Németországban is.

Erdő-Mező: Gondolom, hogy nagy lehetőség lenne bekerülni a Stihl Timbersports felnőtt válogatottba is. Hogyan látod a helyedet hosszú távon? Hiszen a mezőny egyre inkább összezár, a verseny egyre nagyobb.

Bakó Norbert: Ahogy mondod. Egyre inkább látszik a versenyeken, edzéseken is, hogy mindenki fejlődik, és egyre inkább közeledünk egymáshoz. Legutóbb a Nemzeti Bajnokságunkon, Karádon is gyakran néhány századmásodperc döntött az eredményről, így egyre izgalmasabb és látványosabb versenyeket láthatunk. A célom igazából, hogy a jövőben már ne csak a fiatalok közt, a Rookie Teamben szerepelhessek, hanem a magyar csapatot is erősíteni tudjam. Idővel szeretném egyéniben is képviselni Magyarországot.

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?