Kidőlt a több száz éves Vas Gereben tölgy (+Képek)

vas_gereben_tolgy_2A Gyulaj Zrt. honlapján közölte: Tamásiban, a Miklósvári Parkerdőnknél található több száz éves Vas Gereben tölgy kidőlt. Az idők nagy tanúja bár évszázadokon át élő mementóként hirdette a régi időket, és dacolt viharral, hőséggel, gyökerei nem bírták tovább tartani roppant törzsét. 2014. szeptember 22-én délután az idő győzött az öreg tölgy felett.

Deák István, nyugalmazott vezérigazgató írása és történelmi áttekintése:

Gyászol a Tamási Parkerdő

Elpusztult és kidőlt a több száz éves, 152 cm törzsátmérőjű tölgyfa. Az elmúlás számonkérésével ő sem dacolhatott tovább. Megadta magát az elmúlásnak az egykori vadaskert – ma a Gyulaj Zrt. Parkerdő – évszázados, egykori “Vas Gereben” tölgy fáinak utolsó mohikánja. Létének, környezetének tisztelgő felkarolása, sajnos, mint minden csak időleges lehetett.

SONY DSC

 

Szegényebb lett nélküle az egykori, fénnyel, pompával rendezett hercegi vadászatok – ezekkel évszázados tölgyekkel még emeltebb hangulatot varázsló – meghatározó eseményközpontja és a Tamásiak számára évszázadokon át ünnepi kiránduló hellyé avató “csudafa” és társai kiemelt tiszteletet parancsoló környezete egyaránt. Állta a változó világ olykor létét közvetlen fenyegető megaláztatást. Emlékének és helytörténeti értékének kifejezésére a Millennium évében a város kopjafa állításával tisztelgett.

vas_gereben_tolgy_2

 

Emléke tiszteletet parancsolóan él és marad meg mindnyájunkban, akiket a jelenléte, a hely és a környezete kapcsolata lekötelezett. Mint mindig az elmúlást, megújulásnak kell követni. Ennek tesz eleget emléki és szakmai kötelezettségként az erdőt kezelő Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., amikor a helyén és helyükön újabb a jövőt képviselő, őrző, növekedő tölgyfát ültet.

Deák István

vas_gereben_tolgy_3

A több száz éves tölgyfa törzsmérete is impozáns, törzskerülete 480 cm; átmérője 152 cm. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. megőrzi a fa tárgyiasult emlékét és a fakorongokon dendrokronológiai vizsgálatokat és egyéb kutatásokat is végez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Tolna megyei Közlöny 1912. november 3-i számából:

Évezredes tölgyek Tolnában

Eszterházy Miklós herceg Tolnatamási határában fekvő miklósvári vadaskertjében több száz hatalmas tölgyfa állott az erdőben elszórva, melynek korát az erdészek 500-1000 évre becsülték.

vas_gereben_tolgy_6

 

Amint a vágásra megérett erdőt, az üzemterv szerint évről évre letarolták ezek a gyönyörű példányok is áldozatul estek és mérhetetlen sajnálatára minden természetbarátnak, néhány óra alatt ledőlt egy-egy ezer év alatt fejlődött óriás. A tamási közönség pár év előtt a herceg engedelmével emléktáblát tett a legszebb tölgyre és azon kegyeletes sorokkal emlékezett meg Vas Gerebenről, aki műveiben megörökítette a tamási erdőt.

Ezt a fát a földművelésügyi miniszter az emlékfák országos törzskönyvébe is felvette és hogy egyedül ne maradjon, az uradalom megkegyelmezett a körülötte álló tíz legszebb fának. A többi erdőt továbbra is várta végzete. A vén és odvas fa pusztulása által ezernyi hasznos madárcsalád vált hajléktalanná, ezek számára az Ornitológiai Központ mesterséges fészekodú telepet létesített és a Természeti Értékeket Fenntartó Országos Bizottság útján kérte a herceget, kímélné meg az időközben már ötven holdra leolvadt erdőt, ámde hiába.

vas_gereben_tolgy_7

 

Az idén azonban a herceg nagybátyja Eszterházy Antal herceg nejével lent járt vadászni és a hercegasszony szíve megesett a halálra ítélt óriásokon. Kieszközölte, hogy az általa megjelölt 45 legszebb tölgyfát meghagyják. Minthogy az ezeréves fák nagy területen állnak elszórva, a többi erdő levágása által szépségük még jobban érvényesül.

(gyulajzrt.hu) erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?