500 lóerő, 14 tonna, 3,6 méter – Itt a legújabb Fendt traktor (+Képek; Videó)

fendt2Mostantól 500 lóerős a legnagyobb Fendt traktor, ugyanis a gyártó a napokban mutatta be az X1000 szériát.

A monumentális, 3,6 méter magas, 14 tonnás Fendt Vario X1050 traktor a Schloss Neuschwanstein kastélyban mutatkozott be a nagyközönségnek.

A Fendt X1000 széria négy típusból áll majd. A legkisebb a 380 lóerős Fendt Vario 1038, de lesz 420 lóerős (Fendt Vario 1042) és 460 lóerős változat is, méghozzá a Fendt Vario 1046. A legnagyobb és legerősebb típus a Fendt Vario 1050 a maga 500 lóerőjével.

A traktor egy 12,4 literes, hathengeres MAN motorral működik, a gép 40, 50 és 60 kilométer/órás végsebességgel is vásárolható lesz, de a tervek szerint legjobb esetben is csak 2015 végén.

fendt2

A legújabb FENDT traktor – Fendt Vario X1050 – Forrás: Twitter.com

FRISSÍTÉS:

A Fendt 1000 Vario egy teljesen új fejlesztésű univerzális nagytraktor a Fendt gyárból. Az új teljesítménykategóriában – 380LE-től 500LE-ig – az új széria egy igazi nagy teljesítményű vontatótraktor a világpiac számára. A kompakt felépítésével, az új x5S vezetőfülkéjébe integrált többszörösen kitüntetett Fendt Variotronic-kal e traktor mindenkit elbűvöl.

Amellett, hogy a széria megfelel a kipufogógázokról szóló Tier 4 károsanyag kibocsátásról szóló előírásoknak, az AGCO/Fendt e szériát a legmodernebb motor és hajtómű technológiával szerelte fel. E nagytraktor 2015 negyedik negyedévétől rendelhető.

Erős és előkelő – a Fendt 1000 Vario

A Fendt 1000 Vario egy univerzális traktor, amely épp, mint az összes többi Fendt széria az egyszerű és könnyű kezelhetőségével tűnik ki. E traktor a maga maximális 3,6 m magasságával és 14 tonna önsúlyával összehasonlítva a hagyományos koncepciókkal az 500 LE-s teljesítmény tartományból sokkal könnyebb, fordulékonyabb, áttekinthetőbb és ebből adódóan lényegesen sokoldalúbb. A Fendt 1000 Vario széleskörű felhasználásra lett tervezve: a nehéz talajmunkákra fejlesztették, ennek ellenére teljesen „közút-kompatibilis” a 60km/h maximális sebességének köszönhetően.

1000_Schloss_1

Az új fejlesztésű nagyméretű gumiabroncsoknak (hátsó kerékátmérő 235 cm) és a sokféle pótsúlyozhatóságnak köszönhetően a nagyteljesítményű vontatótraktor a vonóerőt különösen hatékonyan tudja a talajra átvinni. Mindezt kiegészíti és tovább támogatja a VarioGrip keréknyomás szabályozó rendszer, amely révén a vonóerő érezhetően tovább nő.

A Fendt 1000 Vario-t a nemzetközi piacra fejlesztették. A 60 collos nyomtávval a kifejezetten kapásnövényt termelő piacokra, mint Észak-Amerika vagy Ausztrália is megfelel. A hátsó emelőmű választható az amerikai kivitelben is a Quick-Hitch kerettel illetve lengő alsó húzóval.
Az új nagytraktor természetesen kapható hátsó emelőmű nélkül – tisztán vontató traktorként, illetve opcionálisan kérhető a gyári tolt üzemmóddal is.

Még több kényelem és még nagyobb kilátás – Az új x5S vezetőfülke

A 800 illetve 900 Variok-ból ismert x5 vezetőfülkét teljesen áttervezték, és most az x5S vezetőfülkeként még nagyobb kényelemmel, jobb ergonómiával várja a gépkezelőket.

A belső burkolatok kellemes tapintású, könnyen tisztítható un. Softtouch-felületet kaptak. A jobb kezelői kényelem érdekében a vezetőülés most a kormánnyal szinkronban mozog.

A Fendt 1000 Vario méretei miatt az oldalsó üvegeket és a szélvédőt a jobb kitekintés és a tágas térérzet érdekében 80 mm-rel lesüllyesztették. Illetve a kényelem fokozása érdekében kiegészítő tároló rekeszeket, ital- valamint irattartókat integráltak a vezetőfülkébe.

A vezetőfülke ajtaja 85mm-rel szélesebb lett. A fel- és leszállás lépcsőjének alsó lépcsőfoka pedig – abroncsmérettől függően – két különböző pozícióba állítható.

1000_Schloss_2

Az árnyékmentes megvilágítás érdekében a munkalámpák keresztben világítják meg a traktor előtti területet. A Fendt 1000 Vario motorház-tetejébe integrált fényszórók egy dinamikus és erős megjelenést kölcsönöznek a traktornak.

A tökéletes klimatizálás érdekében a nagy teljesítményű klímarendszerbe két ventilátort szereltek be a frisslevegő ventilátor mellé. Egy új, megnövelt légcsatorna, az elpárologtató és 22 légbeömlő nyílás gondoskodik a kellemes vezetőfülke klímáról és a huzatmentes, egyenletes légcseréről. A jó kilátás érdekében a traktor 16 db, a kormányoszlopba integrált levegőfúvókával és az opcionálisan rendelhető, fűthető, ragasztott biztonsági szélvédővel is szállítható.

A 800 és 900 Varioknál megismert, a szélvédőn elhelyezett 300°-os szögben működő ablaktörlő lapát és fúvóka gondoskodik arról, hogy rossz időjárás esetén előre, ill. a kerekekre is jól rálásson a gépkezelő. A Fendt 1000 Vario traktor jobb ablakán egy további ablaktörlőt (250°) ill. fúvókát helyeztek el a jobb kilátás érdekében. A Dieselross-emblémába integrált kamera kiváló képet szolgáltat a traktor előtti közvetlen térről, vagy az esetlegesen felszerelt munkagép munkájáról.

Az opcionálisan választható fűthető bőrülésnek és aktív ülésklímának köszönhetően a maximális kényelem adott.
Az új felhajtható utasülés pedig irattartóval egészült ki. A jobb oldalon elhelyezett elektromos csatlakozások, dugaljak széles lehetőséget nyújtanak a munkaeszközök ill. külső terminálok áramellátására és az adatcserére.

Az x5S vezetőfülke oldalsó rekeszébe egy aktív hűtőrendszert építettek be.

Nagy teljesítményű és dinamikus – A motor és a hajtómű optimálisan összehangolva

A Fendt 1000 Vario négy különböző teljesítménnyel kerül majd gyártásba: Fendt 1038 Vario (380 LE), Fendt 1042 Vario (420 LE), Fendt 1046 Vario (460 LE) és a topmodell a Fendt 1050 Vario 500 LE maximális teljesítménnyel (ECE R24 szerint).

A modulfelépítésnek köszönhetően a nagy hasznos terhelés és az optimális fordulékonyság együtt van jelen e szériában.

A nagytraktor 12,4 literes hathengeres MAN motorral szerelt. A nagyteljesítményű és halk motor a haszongépjármű piacon évente több mint 25000-szer bizonyított már.Nagy nyomaték, ami már alacsony fordulatszámon is rendelkezésre áll a traktornak kiváló dinamikát kölcsönöz. A kompakt motorban, a CommonRail nagynyomású befecskendező rendszer gondoskodik a kiváló beporlasztásról és égésről, végső soron az alacsony üzemanyag fogyasztásról.

A bizonyított, fokozatmentes hajtómű átalakult az 500 LE teljesítmény átvitelére alkalmas hajtómű-hátsóhíd modullá TA400 (transaxle). Továbbra is mechanikus és hidraulikus teljesítmény elágaztatáson alapul, valamint kiváló gazdaságosságával, jó hatásfokával, hosszú élettartamával és üzembiztonságával tűnik ki.

1000Vario_KeyVisual

A hátsó TLT a motortól közvetlenül kapja a hajtását így kiváló hatásfokkal rendelkezik. A Traktor-Management System (TMS) a határterhelés-automatikával (2.0) automatikusan és a leterheltség függvényében szabályozza a sebességet és a motorfordulatszámot. Az eredmény: a beállított sebességet gyorsan eléri, és állandó értéken tartja, a dinamikus haladás leterhelés mellett is biztosított, és igény esetén azonnali gyorsítás is lehetséges a Kickdown-Modusnak köszönhetően.

A különféle piaci igényeknek való megfelelés érdekében, a Fendt 1000 Vario 40, 50 és 60 km/h végsebességgel kerülhet le a gyártószalagról.
Teljes körű futómű és biztonsági koncepció (VarioGrip, Fendt Stability Control, független kerékrugózás, kétkörös fékrendszer, Reaction-kormányrendszer, asszisztenciarendszerek a lassuláshoz és a féklámpához) kimagasló utazási biztonságot nyújt a közúton és a szántóföldön egyaránt.

Hatékonyság és alacsony üzemeltetési költségek – Hidraulika és emelőmű

Az új Fendt 1000 Variot egy nagyteljesítményű hidraulikarendszerrel – két elkülönített kiváló hatásfokú körrel – szerelték. A két egymástól független axiál-dugattyús szivattyú az igényelt térfogatáramnak és nyomásnak megfelelően szolgálja ki a két kört.

A szűrők felügyeletének köszönhetően a hidraulikaolaj csereperiódusa 2000 üzemóra vagy 24 hónap. Ez a hosszú időtartam hozzájárul a csökkentett üzemeltetési költséghez.

A hajtómű- és a hidraulikaolaj tartály egymástól elkülönített. Ezzel az olajok keveredése kizárt és így megoldott az aktív hajtóművédelem. Ennek köszönhető az is, hogy bioolajok felhasználására is lehetőség van a kihelyezett hidraulikaköröknél.

A hátsó vonókarok külön szerszám nélkül egy felső parkoló állásba fixálhatók, így több hely marad a vonókarok és a kocsirúd (gerendely, stb.) között.

fendt

Új Fendt traktor festői környezetben – Forrás: Twitter.com

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu – AXIÁL Kft. sajtóközlemény)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?