Agritechnica 2013 – Bemutatják az új Claas Xerion traktorokat (+Képek)

ClaasXerion3800_002Ahogy korábban is, a CLAAS XERION traktor a nehéz talajmunkák, a híg- és szervestrágya-kijuttatás, a silótaposás, a faaprítás és az erdészeti zúzás szakértője.

Az Agritechnica erdészeti gépújdonságairól szóló cikkeink >>>

A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az Agritechnica kiállításon. A XERION 4000, 4500 és 5000-es 4×4-es nagytraktorok 500 lóerő feletti motorral, megújult külsővel és még több komforttal állnak majd a gazdák rendelkezésére.

Nem egy „mindenes” és a jövőben sem lesz az. Ahogy korábban is, a CLAAS XERION traktor a nehéz talajmunkák, a híg- és szervestrágya-kijuttatás, a silótaposás, a faaprítás és az erdészeti zúzás szakértője.

199184 - 3_620

A CLAAS XERION sokat bizonyított TRAC koncepcióján semmit sem változtatott:
– Négy, egyformán nagy kerék az első és hátsó hídon 2,16 méteres abroncsátmérővel
– Fokozatmentes váltó 530 LE-ig
– 50 km/h maximális sebesség
– Teljes alváz felépítmény

Három variációban elérhető: TRAC (a fülke középen fix), TRAC VC (a fülke forgatható) és SADDLE TRAC (fülke elől fix) és a legkülönfélébb felépítményekkel üzemel.

Alacsony motorfordulatszámnál is teljes teljesítménypotenciál

Fontos újításnak számítanak a 6 hengeres Mercedes Benz motorok. A károsanyag-kezelés SCR katalizátorral történik, teljesítve ezzel a Stage IV (Tier4) emissziós előírásokat. A Common-Rail-motorok már 1450-1500 fordulat/percnél elérik a maximális forgónyomatékot, és a rendkívüli teljesítményrugalmasságot. A gépkezelőknek ez különösen a nehéz húzómunkák során felhasznált alacsony üzemanyag-mennyiségnél mutatkozik meg.

192203 - 3_620

A XERION 4000 OM 470 LA motorral,  11 literes löktérfogattal rendelkezik a motorháztető alatt. A két nagyobb modell esetében, a XERION 4500 és 5000 OM 471 LA motorral, 13 literes lökettérfogattal rendelkeznek.

Két fokozatmentes hajtómű variáns

A ZF Eccom 4.5-tel és az Eccom 5.0-val a CLAAS két fokozatmentes váltóvariánst kínál. A két váltó funkciói terjedelmükben különböznek egymástól.  Mint eddig, a ZF Eccom 4.5 a TRAC és a TRAC VC modelleknél kínálja funkciói sokaságát. Ide tartozik többek közt az a teljes erőátvitel előre- és hátramenetben csakúgy, mint az 50, illetve 40 km/h maximális sebességgel való haladás csökkentett motorfordulatszámnál. A TLT lehetősége széria felszerelésként, míg opcióként rendelhető majd teljesítményhidraulika is. Ezen a harmadik hidraulikakörön keresztül akár 90 kW teljesítmény is használható.

184435 - 3_620

A költséghatékonyabb és 500 kg-mal könnyebb ZF-Eccom 5.0 esetében választhatunk, hogy TLT-vel vagy anélkül kérjük. Hátramenetben maximális sebessége 30 km/h. A ZF-Eccom 5.0 azon üzemek számára ideális, amelyek a XERION TRAC kivitelét földmunkákhoz használják. Ebből adódóan a CLAAS ezt minden TRAC modell számára opcióként kínálja, míg a XERION SADDLE TRAC 4000 esetében szériaelemként választható.

Keskeny, dinamikus, markáns

A XERION újításai közé tartozik többek között a keresztirányú merevítés a hosszirányú kerettartónál, amelyek mostantól nem hegesztettek, hanem csavarozottak. Ez növeli az alváz terhelhetőségét nehéz hígtrágya kijuttató eszközök és más munkagépek használatakor. A XERION új külseje markáns formájában ölt testet. Keskenyebbnek és dinamikusabbnak hat, habár hatalmas mérete nem változott. Amely első ránézésre feltűnik, az a kipufogó csövének hiánya, amelyet a fülke alatt, jobb oldalt rejtettek.

Gyengéd óriás

A CLAAS figyelembe veszi ügyfelei véleményét. Az új XERION esetében ez a nagyobb utazási kényelem volt. Így a CLAAS az új TRAC és TRAC VC modelleknél is opcióként kabinrugózást kínál, amely a lengéscsillapítás keménységét szabályozza az adott utazási szituációtól függően, és javítja a rugózási kényelmet. A rugózás 3 fokozata az adott használatnak megfelelően a fülkében állítható, és előre kiválasztható: puha pl. közúton, erős pl.: földmunkáknál, illetve szabályozatlan a speciális feladatokhoz, mint például a faaprítás. Egy kicsi, ámde annál fontosabb komfortkérdések közé tartoznak a XERION-t használó ügyfelek számára az új ergonomikus pedálok is.

198629 - 3_620

Intuitív és ergonomikus kezelés könnyedén az EASY-vel

Szintén nagy hangsúlyt fektettek az EASY (EFFICIENT AGRICULTURE SYSTEMS, HATÉKONY AGRÁRGAZDÁLKODÁSI RENDSZEREK) területén történt fejlesztésekre, azaz a CLAAS elektronikai kompetenciájára a XERION fejlesztői. A CEBIS kezelőegységhez és a CMOTION menetkarhoz, az ISOBUS kompatibilitáshoz és a TELEMATICS-hoz az új XERION minden előfeltételnek megfelel, és amely kiegészül még a TONI-val, ICT-vel és a TASKMANAGEMENT-tel.

agritechnica

(Axiál Kft.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?