Jakabfi Ferenc, a Zalaerdő Zrt. munkatársa az év erdésze Zala megyében

ev_erdesze_zalaJakabfi Ferenc, a Zalaerdő Zrt. Nagykanizsai Erdészetének munkatársa érdemelte ki teljesítményével az első helyet „Az év erdésze 2013” országos verseny zalai fordulójában. A megmérettetést az Országos Erdészeti Egyesület hirdette meg. A szakmai verseny célja immár évek óta egyrészt az erdészek szaktudásának gyarapítása, másrészt a szakma népszerűsítése, sokszínűségének bemutatása.

A Zalaerdő Zrt. a Obornakon rendezte meg a helyi fordulót. Ezen a társaság 14 erdésze vett részt, akik összesen 13 versenyszámban mérték össze tudásukat. A küzdelem négy nagyobb feladatcsoportból állt, az írásbeli feladatok megoldásánál többek közt az erdőműveléshez, a gazdálkodási joghoz, a természetvédelemhez, a vadgazdálkodáshoz, valamint a földméréshez és a térképészethez kapcsolódó ismereteikről adtak számot a versenyzők. Egyebek mellett fa- és cserjefajokat kellett felismerniük levelük, termésük alapján, ehető és mérgező gombákat, vadnyomokat megnevezniük a felismerési feladatok során. A versenyzők az erdőgazdálkodási gyakorlati feladatokat (úgy mint erdőfelújítás, állományleírás, gyérítésjelölés, szálalásjelölés, illetve rönkszámbavétel) az obornaki erdőben, különböző helyszíneken hajtották végre. Ezeket és a vadászati gyakorlatokat (távolságbecslés, trófeaminősítés és golyóslövészet) is könnyűszerrel megoldották az erdészek.

ev_erdesze_zala

A pontszámok alapján első helyezést ért el Jakabfi Ferenc (Nagykanizsai Erdészet), második lett Mikulásik Márton (Zalaegerszegi Erdészet), a harmadik helyet pedig Primusa József (Lenti Erdészet) szerezte meg. A Zalaerdő Zrt.-t Jakabfi Ferenc képviselheti az országos megmérettetésen július 11-12-én Tatán.

A legjobbaknak Rosta Gyula vezérigazgató gratulált. Bodor György erdőgazdálkodási osztályvezető (a szakmai seregszemle főszervezője) szerint az erdészek fegyelmezetten, megfelelő hozzállással és kellő alázattal vettek részt a versenyen. Elmondta, szerencsére, évek óta hasonlóan magas létszámban jelentkeznek a nívós szakmai versengésre a kollégák, az pedig külön öröm, hogy egyre többen vannak a fiatalok. Ez azt jelenti, nem kell aggódni a szakmai utánpótlást illetően és a jövőbeli erdészversenyek résztvevőinek kellő száma is biztosított.

(zaol.hu – Horváth-Balogh Attila)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?