Ingyen gyűjthetett fát az erdőben, akiknek szüksége volt rá

A tél, a hideg nagyon sok családnak, egyedül élőnek komoly, olykor megoldhatatlannak tűnő problémát jelent. Ezért gondolta úgy Szászberek község vezetése, hogy fagyűjtést hirdet a rászorulóknak a közeli parkerdőben.

„Három alkalommal tartottunk szociális fagyűjtést Szászbereken” – mondja Alapi József polgármester. Az első két alkalommal a szociálisan rászorulók vehettek részt, a harmadik alkalommal pedig mindenki, akinek tűzifára volt szüksége. „A lakossági visszajelzések alapján azt mondhatom el – teszi hozzá a település vezetője -, hogy nagy segítséget jelentett az ingyen tűzifa”. Mindhárom alkalommal 10-20 család gyűjtötte az 5-10 centiméter átmérőjű kivágott, erdőritkításból származó ágakat az újszászi parkerdőben. „Ezúton is szeretnénk megköszönni az erdészek munkáját, akiktől minden segítséget megkaptunk, hogy gördülékeny legyen a gyűjtést!” – teszi hozzá a település vezetője.

A fagyűjtő akcióban részt vett egy gyermekeit egyedül nevelő édesanya is, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyon sokat jelentett számukra az ingyen tüzelő. „Körülbelül 60-70000 forint értékű fát tudtunk összeszedni, ez egy jó időre megoldotta a tüzelési problémánkat. Az erdész megmutatta, hogy melyik fakupacot lehet elvinni, volt, amit le kellett gallyazni, de nem jelentett nekünk gondot a munka, hogy magunknak kellett összeszedni. Örülök és nagyon köszönöm a segítséget” – mondja fiatalasszony, aki a két gyermeke mellett az édesanyjáról is gondoskodik.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy Szászberek is részt vesz az országos szociális célú tűzifa programban, ahol a település 5 köbméter tűzifát kap. Az ingyenesen biztosított tűzifára az a szociálisan rászorult nyújthatott be kérelmet, aki Szászberek községben bejelentett állandó lakóhelyén életvitelszerűen él, és háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át (57.000 Ft-ot), egyedülálló esetében a nyugdíjminimum 250 %-át (71.250 Ft-ot).

A benyújtott igényekről a január 30-i testületi ülésen döntöttek a képviselők.

(szoljon.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?