A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: A non-numeric value encountered

Filename: controllers/Hirek.php

Line Number: 28

Backtrace:

File: /var/www/vhosts/erdo-mezo.hu/httpdocs/application/controllers/Hirek.php
Line: 28
Function: _error_handler

File: /var/www/vhosts/erdo-mezo.hu/httpdocs/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kiemelt | Erdő-Mező Online

Kiemelt kategória cikkei

Októberben kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás

A déli és keleti megyékben 2022. október 1-jén kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás. A kampány a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe. Ezek pontos időpontjáról a települések állategészségügyi és önkormányzati szervei tájékoztatják a lakosságot - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Tovább >>>

Agrárminiszter: 3600 ember óriási ütemben dolgozik a hatósági tűzifa kitermelésén

Óriási rohamnak vannak kitéve az állami erdőgazdaságok - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a TV2 Mokka című műsorában. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság legkönnyebben a kormany.hu oldalon ismerheti meg a hatósági áras tűzifavásárlás részleteit, de természetesen a helyi erdészetektől is információkat kaphatnak.

Tovább >>>

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus kertje

A Soproni Egyetem Botanikus Kertje a város „zöld tüdeje” és egyben az oktatás-kutatás és a hallgatói élet központja is. Az idei centenáriumi rendezvénysorozat keretében konferenciát rendeztek a Soproni Egyetemen, amely a Botanikus kert 21. századi szerepét vizsgálta az oktatás, a kutatás, a természetvédelmi értékek és a városi rekreációs szolgáltatások oldaláról.

Tovább >>>

Új fafajok honosítását is szorgalmazza a Tanulmányi Erdőgazdaság

A soproni térség erdőit sem kímélte az aszály. Több részen is foltokban kiszáradtak a fák, köszönhető ez a szárazságból adódó problémáknak. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. mindent megtesz azért, hogy újratelepítse a veszélybe került erdőrészeket, és új fafajok honosítását is szorgalmazzák - hívja fel a figyelmet a SopronMédia.

 

Tovább >>>

Két megye kivételével megszűnt a tűzgyújtási tilalom

A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően két megye kivételével megszűnik a tűzgyújtási tilalom 2022. szeptember 20-tól. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

 

 

Tovább >>>

Ennyibe kerül a hatósági áras tűzifa - és így lehet majd hozzájutni

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. A kormány ezzel újabb rendkívüli intézkedést tesz az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia- és gázválság ellensúlyozására és a magyar családok rezsicsökkentésére. A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is – közölte Nagy István agrárminiszter. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

Tovább >>>

Mi Hazánk: tegyék áfamentessé a hatósági áras tűzifát

A Mi Hazánk Mozgalom azt követeli, hogy a kormányzat tegye áfamentessé a háztartásonkénti tíz köbméternyi hatósági áras tűzifát – jelentette be a párt alelnöke pénteken Budapesten.

Tovább >>>

A lucfenyvesek legnagyobb kártevője pusztít az erdélyi hegyvidékeken

Az idei nyár időjárása drámai módon felgyorsította a betűzőszú terjedését, a biológusok szerint szinte lehetetlen megállítani a pusztítást. Hogy jutottunk idáig?

Tovább >>>

WWF: Van-e elég fenntartható biomassza Magyarországon?

A biomassza felhasználásának növelése lett az egyik válaszreakció az energiaválságra, holott annak döntő részét biztosító erdeink védelme nem csak természetvédelmi, hanem klímavédelmi szempontból is kulcsfontosságú: a hazai erdők éves szinten az ország kibocsátásának közel egytizedét képesek elnyelni. Jelenlegi felhasználásunk fenntarthatósága azonban közel sem biztosított. Erre hívja fel a figyelmet az Európai Parlament mai döntése, amely szigorítaná a fenntarthatósági kritériumokat, illetve a WWF Magyarország és a Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont közös tanulmánya, amely a szilárd biomassza hazai piacának keresleti és kínálati oldalát elemezte.

Tovább >>>

Elhordták a fát a Mecsekerdő területéről, elkapták a tetteseket

A Mecsekerdő Zrt. tájékoztatása szerint körülbelül két hete figyeltek fel rá, hogy ismeretlen tettesek kis mennyiségben elhordják a fát a Szigetvári Erdészet területéről.

Tovább >>>

Rászorulóknak ajánlották fel a tűzifát a STIHL fakitermelő versenyén

Csaknem 30 köbméter hasított cser tűzifát szállíthatott el a Magyar Református Szeretetszolgálat a Bábolnai Gazdanapok helyszínéről, ahol a XX. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét rendezték meg szeptember 10-én. Az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft. ugyanis rászorulóknak ajánlotta a két évtizedes múltra visszatekintő szakmai versenyen, 28 favágó csapat által feldolgozott faanyagot.

 

 

Tovább >>>

Farkasok nyomait is keresheti az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége

Napjainkban több veszélyeztett vagy védett ragadozó faj esetében az egyik legfőbb pusztulási tényezőt a mérgezések jelentik. A WWF Magyarország és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a WWF részvételével zajló LIFE SWiPE projekt keretében online letölthető tájékoztató anyagot, valamint a méreg- és tetemkereső kutyás egység munkáját bemutató videókat készített, melyek célja, hogy segítséget nyújtson a veszélyeztetett és védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények felderítéséhez.

Tovább >>>

Bajban vannak a bútorgyártók a magas energiaárak miatt

Augusztusban közel 60 százalékkal fizettek többet a villanyáramért, mint tavaly, szeptembertől még többet fognak - hívja fel a figyelmet a Maszol.

Tovább >>>

Ihárosi Péter: Az erdők védelme a kormányzati politika szerves része

A fűtési szezon közeledtével sokakat foglalkoztat a tűzifa beszerzése, és ennek kapcsán is érdemes visszatérni a hazai erdőkkel kapcsolatos vitára. A vitahelyzet esetünkben a következő: az erdő mint vagyonelem korlátozott jogokkal rendelkező jószág. Ennek oka nemes egyszerűséggel az, hogy többféle szükségletet és igényt kell hogy kielégítsen. A faállományokkal folyó gazdálkodás, a haszonvétel eleve komoly szabályokhoz kötött. Mind közül a legkiemelkedőbb talán, hogy az erdők természetességi állapota nem csökkenhet, azaz úgy kell gazdálkodni, hogy eredményként a természeteshez lehető legközelebbi ökológiai viszonyokat hagyjunk hátra. Ez az egyik garancia, amely szavatolni próbálja a fenntarthatóság, az állékonyság jellemzőit az erdőállományok szintjén.

Tovább >>>

1. / 281. oldal > >>