A lucfenyvesek legnagyobb kártevője pusztít az erdélyi hegyvidékeken

Az idei nyár időjárása drámai módon felgyorsította a betűzőszú terjedését, a biológusok szerint szinte lehetetlen megállítani a pusztítást. Hogy jutottunk idáig?

A lucfenyvesek legnagyobb kártevője pusztít az erdélyi hegyvidékeken

Nem csak az illegális tarvágások, egy apró rovar, a betűzőszú gyors terjedése is veszélyezteti az Erdélyi-szigethegység Natúrparkot - hívja fel a figyelmet a foter.ro hírportál. Az idei csapadékmentes, forró nyár drámai módon felgyorsította a lucfenyvesek legnagyobb kártevőjeként számon tartott bogár szaporodását, aminek következtében több ezer hektárnyi erdő került veszélybe. A betűzőszú (Ips typographus L.) jelenléte nem újdonság, mindeddig azonban nem keltett túl nagy aggodalmat. A natúrpark igazgatója, Alin Moș szerint 2017-ben, egy óriási vihar rengeteg fát kidöntött, ami kedvező környezetet biztosított a betűzőszú terjedésének. A park tudományos bizottsága akkor úgy döntött, hogy először eltávolítják a megtámadt fákat, abban bízva, hogy a rovarok nem terjeszkednek tovább az egészséges fenyőkre. Az intézkedés későn is jött, nem is volt rendesen elvégezve, a pusztítás megfékezése helyett pedig sikerült felgyorsítani a betűzőszú szaporodását. A faj tudományos leírása alapján a szú-félék különösen értenek hozzá, hogy a nekik legjobban megfelelő fákat, rendszerint már senyvedő, elhaló lucfenyőket kiválasszák. Erős, egészséges fákat nem bántanak, legfeljebb akkor, ha olyan tömegesen elszaporodnak, hogy kénytelenek elsődleges kártevővé előlépni. 

erdely-fenyves 

Az idei csapadékmentes, forró nyár drámai módon felgyorsította ezt a folyamatot. A natúrpark vezetősége rovarcsapdákkal próbálja lassítani a szomorú végkifejletet, a biológusok viszont nem sok biztatót mondanak. A rovarok csak akkor állíthatók meg, ha időben lépnek a hatóságok, bepermetezik az érintett lucfenyők törzseit rovarölő szerekkel, majd gyógyhatású készítményeket injektálnak a szárba, mindezzel párhuzamosan pedig rovarcsapdákat állítanak. Ha ezek a lépések kimaradtak, és a betűzőszú kontrollálatlanul elterjedt, akkor szinte lehetetlen megállítani a pusztítást, ahogy az európai példák is mutatják. A Pádis-fennsíkot, a Gyalui-havasok és a Kalota-havas egyes területeit is magába foglaló Erdélyi-szigethegység Natúrpark Kolozs, Bihar és Fehér megye területén található, mintegy 75 ezer hektáron. (foter.ro)