Többszörösére növekedtek a vadtakarmányozás költségei

A heol.hu-nál arra voltak kíváncsiak, hogy a 2022-es extrém mértékű aszály hogyan befolyásolta az erdei állatok életét, és mennyire nehezítik meg az emelkedő árak a vad ellátását. Erről az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei területi szervezeténél érdeklődtek. 

Többszörösére növekedtek a vadtakarmányozás költségei

– Az aszály miatt tömeges elhullást nem észleltek a vadgazdálkodók az általuk kezelt állományokban Heves megyében. Ugyanakkor észrevehetően csökkent a felnevelt szaporulat, elsősorban az apróvad esetében – közölte a heol.hu-val Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei területi szervezetének titkára. Kiemelte, hogy a vad vízigényét mesterséges itatással és lédús takarmány kihelyezéssel igyekeztek kielégíteni a vízhiányos időszakban.

Továbbá elmondta, hogy az árak emelkedése sajnos ezen a területen is jelentős volt. Mivel rossz minőségű terményt a vaddal nem etetnek meg, kizárólag a takarmány minőségűeket, ahhoz a vadgazdálkodók is a megemelkedett áron jutnak hozzá. Ehhez hozzáadódik a dráguló üzemanyag is. A vadászatra jogosultak ugyanis nem egy telepen, hanem a vadászterületen szétszórva juttatják ki az élelmet. A takarmányozási költségek tehát a többszörösére nőttek az elmúlt évekhez képest.

– A megnövekedett kiadásokat a vadászatra jogosultak a rendelkezésre álló bevételekből oldják meg. Amennyiben ez nem elegendő, akkor az egyesületi tagdíj emelésével vagy egyszeri tagi hozzájárulással biztosít a vadásztársulat plusz forrást – hangsúlyozta a kamarai titkár.