Nehéz időszakban is komoly fejlesztésekbe kezdett a STIHL

Az elmúlt időszakban számos komoly kihívással szembesült a STIHL csoport, a társaság 3,84 milliárd eurós bevételt ért el 2023 januárja és augusztusa között, ami 1,5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vállalatnál ennek ellenére töretlen a termékfejlesztés, és a gyártókapacitás növelése is.

Nehéz időszakban is komoly fejlesztésekbe kezdett a STIHL

Nehéz időszak, csökkenő bevétel

A csökkenő bevételi adatoknak több oka is van, amiből az egyik az árfolyamhatás. Enélkül a teljesítmény 0,9 százalékkal nőtt volna. De az is tény, hogy a koronavírus-járvány után a fogyasztók ismét többet költenek turizmusra, kulturális tevékenységekre és étkezésre, tehát a karantén-időszakban észlelhető növekedés a kertészet gépek szegmensében szintén mérséklődött. A gyengébb gazdasági fejlődés, az infláció és az energiaköltségek általában véve is

visszafogott fogyasztói kiadásokhoz vezettek. Emellett az is hatással volt a STIHL értékesítési teljesítményére, hogy a hivatalos kereskedőknél még jellemzően magas volt a készletszint.

Több évnyi erőteljes növekedés után 2023-ban a piacaink az átmeneti konszolidáció időszakában találják magukat. Cégünk azonban több mint 100 éves múltra tekint vissza, így rengeteg tapasztalattal rendelkezünk az ehhez hasonló piaci ingadozások kezelésében. Hosszútávú elképzeléseink vannak, bizalommal tekintünk a jövőbe. A következő években is sokat fordítunk majd a fejlesztésekre, különösen a jövő technológiájába, az akkumulátorokba, valamint a globális gyártási és értékesítési hálózatunkba

- fogalmazott egy szeptemberi sajtóeseményen Michael Traub, a STIHL igazgatóságának elnöke.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Nyugat-Európában az értékesítési volumen évről évre csökken. A németországi, tehát hazai piacon a keresletet a nyári szezon elhúzódása, a nedves és hideg tavasz, majd az azt követő száraz időjárás is befolyásolja. Kelet-Európában egyértelműen visszaesett a kereslet. Míg Észak-Amerikában szintén csökkentek az eladások, addig Latin-Amerika viszonylag stabilan teljesített. Afrikában ezzel szemben jelentős a növekedés, Ázsia pedig még úgy is alacsonyabb adatokat produkált, hogy az indiai piac kis mértékben emelkedett.

Villanymotor-gyártás a STIHL központjában

A nehézségek ellenére az a STIHL adataiból is kitűnik, hogy az akkumulátorral működő gépek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, legyen az fűnyíró, motorfűrész, fűkasza vagy robotfűnyíró. Ezen szegmens értékesítési adatai folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak. Nem meglepő tehát, hogy a közelmúltban bemutatott új termékek közül is szinte mindegyik akkumulátoros kisgép, sőt a STIHL a villanymotorok gyártásába is jelentős összegeket fektet be. 

A cél, hogy a villanymotorok még jobban illeszkedjenek a STIHL termékeihez, és ezzel tovább növeljék az akkumulátoros szerszámok teljesítményét és minőségét. Az elektromotorok gyártása vélhetően 2024-ben indul a németországi, waiblingeni központban, ahol elsőként a professzionális akkumulátorral működő termékek motorjait készítik majd. A teljes beruházás értéke nagyjából 17 millió euró.

A STIHL korábban megfogalmazott célja, hogy 2035-re 80 százalékban akkumulátorral működő eszközöket gyártson.

Középpontban a fenntarthatóság

A STIHL akkumulátoros gépeinek sikere nem véletlen, hiszen ezek az eszközök egyre nagyobb teljesítményűek, a hobbi kategóriákban abszolút felveszik a versenyt bármely hagyományos üzemű szerszámmal, ráadásul közvetlen károsanyag-kibocsátásuk sincsen, tehát használatuk – különösen, ha töltéskor a felhasználók zöld energiát tudnak alkalmazni – fenntartható.

De a STIHL üzemanyag-kínálatát is bővítette a közelmúltban éppen a környezetvédelem jegyében. Egyrészt a saját fejlesztésű MotoMix Eco-val, ami 10 százalékban megújuló nyersanyagot, így például erdészetekből származó fahulladékot és nyesedékeket tartalmaz. Ez a vállalat klasszikus, kétütemű motorokra kifejlesztett, speciális üzemanyagához, a STIHL MotoMix-hez képest legalább 8 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik.

De a gyártó eszközei már most készen állnak az e-üzemanyagra történő átállásra, mivel minden belsőégésű motorral rendelkező STIHL gép műszaki változtatások nélkül képes ezekkel az alternatív, környezetbarát üzemanyagokkal működni. Ennek köszönhetően a jövőben még a tíz vagy akár húsz éves motorfűrészek is környezetbarátabbá válhatnak. Ez pedig különösen fontos a környezetvédelem szempontjából, hiszen a következő években a profi szegmensben, például a fakitermelésben még a STIHL is a benzines eszközök dominanciáját vetíti előre. A kiskertekben, az önkormányzati, kommunális feladatok esetében viszont egyértelműnek tűnik az irány, méghozzá az akkumulátoros eszközök rohamos terjedése és fejlődése.