Két díszbogárfaj károsítása miatt zajlik fakitermelés Pósteleken

Az erdészeti hatóság engedélye alapján termelnek ki fákat két erdőrészletben Pósteleken. A munkát az állományban bekövetkezett pusztulás indokolta, két díszbogárfaj támadta meg a fákat. A terület felújítása jövőre valósul meg őshonos, elegyes kocsányos tölgyes célállománnyal.

Két díszbogárfaj károsítása miatt zajlik fakitermelés Pósteleken

A Dalerd Zrt.-nél a beol.hu regionális hírportált arról tájékoztatták, idén nyár elején azt tapasztalták, hogy a két erdőrészletben rohamosan pusztulnak a fák. Az állományt megvizsgálták a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, valamint az Erdészeti Tudományos Intézet szakértői is, akik megállapították, hogy a problémát két díszbogárfaj tömeges elszaporodása okozza. Azért, hogy a fertőzés rohamos terjedését megakadályozzák, az érintett területen a fák minél előbbi kitermelését javasolták.

A Dalerd Zrt. a szakértői vélemény alapján kérte meg az engedélyt ehhez, amelyet meg is kapott. Kiemelték: azonnal be kellett avatkozni, hogy megóvhassák a környező erdők egészségét, mert ha a károsítók elszaporodnak, akkor további erdők esnek a rovarok áldozatául. A fertőzés terjedése mellett gond volt az is, hogy az elpusztult fák balesetveszélyt jelentenek.

Elmondták: a területen lévő fák egészségi állapotának romlásáért alapvetően a több éve tartó szélsőséges aszály a felelős. A fák legyengülését használta ki a kétpettyes karcsú díszbogár és a kétsávos díszbogár. A károsítók őshonos tölgyeken élnek, és idősebb, legyengült állományokban jelennek meg. A bogarak álcái a fák kérge alatt a háncsrészben készítenek vízszintes járatokat. A rágással tönkreteszik a szállítóedényeket, így a megtámadott részek elszáradnak, elpusztulnak.

A két erdőrészlet összesen 4,5 hektárt tesz ki, zömében csertölgyekből, kis részben magas kőrisekből áll. A fertőzött fák kitermelése és elszállítása időjárástól függően októberben, novemberben fejeződik be. A faanyagnak a kormány által meghirdetett lakossági tűzifaprogramban veszik hasznát: Békéscsabáról és Gerláról eddig 4700 köbméternyi kemény lombos tűzifára érkezett igény, a két károsodott erdőrészlettel a kérések mintegy negyedét lehet kielégíteni.

Hangsúlyozták, jogszabály által előírt kötelességük a terület újraerdősítése, amely jövőre valósul meg őshonos, elegyes kocsányos tölgyes célállománnyal. Makkvetéssel zajlik a munka, így hektáronként több tízezer csemete kel majd ki a területen. Emellett számítanak az idős állomány korábbi magterméséből természetes úton megjelenő elegyfafajok csemetéire is, illetve további elegyfajokat ültetnek akkor, amikor a tölgyes négy-ötéves lesz. Az így felújított erdő jobban ellenáll majd a klímaváltozás hatásainak.