Kalandos tavaszi programok gyermekeknek és felnőtteknek

A szabadban lenni, érezni a friss levegőt és valamilyen fizikai tevékenységet végezni nem csak jó érzés, hanem egészséges is. A kültéri programok hatással vannak a vérkeringésre, nagyon szórakoztatóak, de természetesen számos egyéb előnyük van még ezeken felül. Manapság sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy folyamatosan a négy fal között töltsük az időnket, még akkor is, ha kint süt a nap és jó az idő. Pedig annyi mindent lehetne odakint csinálni, hogy alig bírtuk egy kisebb csokorba összeszedni azokat a tevékenységeket, amiket tavasztól őszig a szabad levegőn lehet végezni.
Kalandos tavaszi programok gyermekeknek és felnőtteknek
Megpróbáltunk azonban pár olyan kalandos programot összeszedni, amit a gyermekek és a felnőttek egyaránt élvezhetnek! Lássuk őket!

Szórakoztató tevékenységek napjainkban

Az elmúlt évtizedben egyre többen döntenek úgy, hogy inkább a szobában ülnek a telefont nyomkodják (egyre többet, forrás VG.HU), esetleg a képernyőt nézik. Nem csak a gyermekekre igaz, hogy különféle internetes játékokkal játszanak, ugyanis a felnőttek is szívesen töltik az idejüket a weben. Rengetegen vásárolnak webáruházakból, fontos nekik az online casino, nézik meg a közösségi médiás felületeiket, amivel bizony rengeteg időt el lehet tölteni. Ezek a szórakoztatásra alkalmas tevékenységek azonban össze sem hasonlíthatóak azzal, ha az ember túrázni, kerékpározni, felfedezni indul az erdőbe. A kint töltött idő remek lehetőség arra, hogy az ember kiszellőztesse az agyát, ne stresszeljen annyit a munkán és az egyéb magánéleti problémákon.

Piknik

Talán elcsépelten hangozhat, de egy jó családi vagy baráti piknik igazán remek választás, ha feltöltődésre vágyunk. Érdemes olyan helyszínt választani, ahol már járt a csapat, egy tó partja, esetleg egy erdei pihenőhely, ahol a szabad levegőn lehet eltölteni jó pár órát. Ez arra is remek mód, hogy még jobban megismerjük az erdőt, hogy mozogjunk egy kicsit, hogy feltöltsük a szervezetünket egy kis energiával. Ha pedig már kellőképpen elfáradtunk, akkor jöhet a piknik, a finom ételek, a nassolnivalók, a frissítő italok. Nem árt mindenkinek vinni valami saját készítésű falatot, amit mindenki megkóstolhat.

Kilátók és parkok felfedezése

Magyarországon számos kilátó és park található, ami lehetőséget ad arra, hogy bárhol tehessünk egy nagyobb túrát. Abban az esetben tehát, ha olyan programra vágyik a csapat, ami nem csak mozgással kapcsolatos, hanem izgalmat is tartogat, abban az esetben a legjobb választás egy távolabbi kilátó, egy kalandpark, ahol sokrétű program várja a látogatókat. Egyes helyeken labirintusokkal, lombkorona sétányokkal találkozhatunk, ahonnan a gyerkőcök és persze a felnőttek egyaránt megcsodálhatják a lombok élővilágát.

Kerépkározás az erdőben

A bicikli remek módszer arra, ha a család nem csak az erdő egy kisebb szelgetét ismerné meg, hanem nagyobb túrát tenne a természetben. A szabad levegőn való kerekezés jó hatással van a szervezetre, a hangulatra, fontos azonban, hogy jól megtervezett útvonalat nézzünk ki. Az erdei ösvények tökéletesen megfelelnek erre, de nyugodtan meg lehet állni egy-egy kisebb kilátónál, esetleg egy pataknál. Pár fotó, egy kis nasi, ivás és már lehet is menni tovább.

A növények és állatok megfigyelése

A gyermekek nagyon élvezik, ha megmutatjuk számukra a kevésbé ismert erdei növényeket, bokrokat, virágokat, de még nagyobb élmény nekik, ha esetleg állatokkal is találkozhatnak. Az egyes tavaknál számos madármegfigyelő található, ahonnan kisebb-nagyobb szerencsével olyan különleges tollasokat lehet felfedezni, amivel az ember csak nagyon ritkán találkozhat. Ennek köszönhetően a csemeték megtanulják tisztelni az élővilágot, távolságot tartanak a vadaktól, de elmondhatjuk nekik azt is, mennyire fontos, hogy csendben közlekedjenek az erdőben.

Vadasparkok meglátogatása

Micsoda élmény egy olyan gyermek számára, aki nem lakik olyan közel a természethez, minthogy megismerkedhet a vadállatokkal. A felejthetetlen élményt nyújtó vadasparkok olyan emlékeket adnak a lurkóknak, amit soha nem felejtenek el. Ezek a helyek az ország minden szegletében megtalálhatóak, legyen szó Budapest környékéről, a Baranya megyei régióról, esetleg az Alföldről egyaránt. A legtöbb helyen találkozhatunk vaddisznókkal, őzekkel, szarvasokkal, de sok helyen vannak pávák, fácánok, nyulak, esetleg nagyobb ragadozó madarak egyaránt.

Nemzeti Parkok felfedezése

Május végén, pontosan május 24-én tartják az Európai Nemzeti Parkok Napját. Ennek apropójából érdemes elgondolkodni azon, hogy a család ellátogasson az egyik közeli parkba. Ez a nap próbálja felhívni a figyelmet a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és a jelentőségeire. Ebből az alkalomból számos helyszínen tartanak különféle színes programokat, ami az egész rokonság számára érdekes lehet. Legyen szó a Hortobágyi Nemzeti Parkról, esetleg a Duna-Dráva Nemzeti Parkról, a számos területen megtalálható védett helyszínek remek lehetőséget adnak arra, hogy olyan élőlényekkel ismerkedjünk meg, amiknek eddig a létezéséről sem tudtunk. Sajnos rengeteg növény és állat áll védelem alatt, ugyanis az emberi tevékenységek és a környezetváltozás hatására egyre kisebb élőhelyük maradt. Érdemes tehát elővenni a kerékpárokat, felkapni a hátizsákot, összecsomagolni pár szendvicset és útnak indulni a természetbe, hiszen a jó időnek köszönhetően az erdő is tárt karokkal várja az érdeklődő turistákat.