Erdészeti gépek és magyar állami erdőgazdaságok Csehországban - Silva Regina kiállítás Brünnben (+VIDEÓ)

Április 3. és 7. között várta a szakmai közönséget Csehország és egyben Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb mezőgazdasági, valamint erdészeti és vadászati rendezvénye. A brünni Techagro és Silva Regina kiállításon több olvasónkkal is találkoztunk, de magyar kiállítókból sem volt hiány.
Erdészeti gépek és magyar állami erdőgazdaságok Csehországban - Silva Regina kiállítás Brünnben (+VIDEÓ)
KÉPGALÉRIA A SILVA REGINA VADÁSZATI ÉS ERDÉSZETI KIÁLLÍTÁSRÓL >>> A Huntertex Kft. Ászárról érkezett a kiállításra, a Balassa Kft. és a Decoratex 2000 Bt. szintén vadászruhákkal várta a cseh érdeklődőket. Madaras János főként vadászkésekkel készült a Silva Regina erdészeti és vadászati kiállításra, a Muray Galéria standján pedig gyönyörű festményekkel találkoztunk. Szintén ott volt a Silva Regina kiállításon öt állami erdőgazdaság: a Bakonyerdő Zrt., a Gemenc Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a Kaszó Erdőgazdaság Zrt. és a Vadex Mezőföldi Zrt. Szerkesztő-riporter: Gribek Dániel Operatőr-vágó: Kovács Zoltán
„A hazai FeHoVa mellett három olyan nemzetközi kiállítás van Európában, amelyen fontos, hogy az állami erdőgazdaságaink részt vegyenek. Brünnben, Salzburgban és Dortmundban is indokolt a megjelenés vadászatszervezés szempontjából, ugyanis a társaságok jelentős mennyiségű vadászatot tudnak értékesíteni ezeken a rendezvényeken, ami egy fontos bevételi forrás számukra. A Brünnben kiállító öt társaság csak egy része azoknak, amely a 22 zrt-ből cseh vendégeket fogad, még legalább további 5 olyan társaság van, amely a cseh vadászok kedvelt célterülete" - mondta el az Erdő-Mező kérdésére Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, aki az első napon látogatott el a Silva Regina kiállításra.
[caption id="attachment_28391" align="aligncenter" width="600"]Öt magyar állami erdőgazdaság várja az érdeklődőket a csehországi kiállításon: a Bakonyerdő Zrt., a Gemenc Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a Kaszó Erdőgazdaság Zrt. és a Vadex Mezőföldi Zrt. Öt magyar állami erdőgazdaság várja az érdeklődőket a csehországi kiállításon: a Bakonyerdő Zrt., a Gemenc Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a Kaszó Erdőgazdaság Zrt. és a Vadex Mezőföldi Zrt.[/caption] Az öt állami erdőgazdaság közül a Kaszó Zrt. vezérigazgatója, Galamb Gábor is nyilatkozott az Erdő-Mező kamerája előtt.
„A Kaszó Zrt.-nek két oka van, hogy egy ilyen nemzetközi kiállításon megjelenjen. Az egyik, hogy vendégeket szerezzünk, a másik nem elhanyagolható ok pedig az, hogy a már meglévő vendégeinkkel is tudjuk tartani a kapcsolatot. Ez Brünnben is így van, hiszen Csehországból is vannak rendszeresen visszajáró vadászcsoportjaink". Galamb Gábor portálunk kérdésére cáfolta azt a sztereotípiát, miszerint a cseh vadászvendégeket nem érdekli a trófeás vad. „Az szokták mondani, hogy a Csehországból érkező vadászok inkább csak a tarvadat és a vaddisznót keresik, de ez nálunk nem így van. A mi vendégeink nagy része szarvasbikára érkezik hozzánk, ráadásul abból sem a kis kategóriásokra. Kapitális bikákat is ejtenek nálunk" - tudtuk meg a Kaszó Zrt. vezérigazgatójától.
[caption id="attachment_28382" align="aligncenter" width="599"]Kevés olyan népszerű stand volt a rendezvényen, mint a két modellel megjelenő LKT kiállítási területe Kevés olyan népszerű stand volt a rendezvényen, mint a két modellel megjelenő LKT kiállítási területe[/caption] Az idei Silva Regina kiállítás rengeteg erdészeti géppel várta a látogatókat. A hazánkban is népszerű LKT gyár például legújabb vonszolóit mutatta be, de a Felvidéken készülő Equus erdészeti gépek is helyet kaptak a rendezvényen. A John Deere forwarderek és harvesterek is több modellel várták a vásárlókat, de olyan érdekességeket is látni lehetett, mint például az erdészeti opciókkal felépített Zetor traktor. Természetesen a gépkiállításon is lehetett találkozni magyar kiállítóval. A hazai képviselettel is rendelkező német KingKong-Tools GmbH például aprítógépekhez, erdészeti zúzókhoz kínált kopóelemeket a cseh erdőgazdálkodóknak. A standon ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a cég idén fejlesztette a mélyépítő részlegét is, így már az aszfaltmarók, kőtörők kopóelemeit is elkezdték forgalmazni.
„A csehországi egy elég nagy piac, ezen a területen egy kicsit messzebbre is nyúlnak a hagyományai Magyarországhoz képest. Ezt bizonyítja, hogy a partnereink száma már most magasabb, mint odahaza" - mondta el az Erdő-Mező kérdésére Szabó Tibor, a KingKing-Tools GmbH magyarországi képviselője. Hozzátette: a partnerlátogatások alkalmával nagyjából fel tudták mérni a csehországi jellemzőket. „A csehek inkább a nagyobb gépeket részesítik előnyben. Míg Magyarországon jellemzően kicsit családiasabb a hangulat, addig itt ipari szinten működik minden. A partnereink két-három olyan nagy géppel rendelkeznek, ami Magyarországon még nem igazán jellemző" - tette hozzá Szabó Tibor.
silva_regina_65 A TechAgro és a vele párhuzamosan zajló Silva Regina erdészeti és vadászati kiállítás méltán a régió vezető szakmai rendezvénye. Ezt pedig jól mutatta a kiállított erdészeti gépek hatalmas választéka is. (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike