Az Egyesült Államokban 13 éve nem volt ennyire drága a fűrészáru

Tizenhárom éve nem kereskedtek olyan drágán a chicagói kereskedelmi tőzsdén (CME) a fűrészáru (angolul lumber) termékekkel, mint most - írja a napi.hu. Az észak-amerikai piacon mintegy 260 köbméternyi fát legutóbb 2005 márciusában kötötték 410 dollárnál drágábban. Most pénteken pedig már 425 dollárért is történt kötés, miközben januárban még 304 dollárnál járt az árfolyam.

Az Egyesült Államokban 13 éve nem volt ennyire drága a fűrészáru

A fűrészáru árában 5-6 évente megfigyelhető a mostanihoz hasonló változás: a kereskedési árfolyam kilövései és az erősebb hurrikánok okozta katasztrófák gyakorlatilag egybeesnek. Az erősebb trópusi viharok éveinek második felében - 2005-ben a Katrina, 2010-ben Igor és 2013-ban Humberto után - átlagosan harmadával emelkedett a fűrészáruk ára. Az eddigi legkomolyabb drágulás 2010-ben volt, akkor 55 százalékot nőtt az árfolyam - közölte a faipari kilátások kapcsán Will Rhind, a GraniteShares cég igazgatója a Baronnak.

Jóval több ház épül fából

Ennek oka az, hogy míg Európában a házak legnagyobb része kőből, betonból vagy téglából épül, addig az Egyesült Államokban a leggyakrabban felhasznált építőanyag a fa. A becslések szerint az épületek 80 százaléka készül ebből, de építőanyagként a tetőszerkezetekhez még nagyobb arányban használják. A Harvey hurrikán csak Texasban mintegy 150 ezer házat rongált meg súlyosan, de a Maria, Irma és Jose nevű hurrikánok által okozott pusztítást is beleszámítva nagyjából 1 millió építményben keletkezett strukturális kár. A Vox elemzése szerint a hurrikánok mintegy 250 milliárd dollárnyi kárt okoztak az USA gazdaságának, mely legnagyobb részét a vállalkozások kieső bevétele teszi ki, de az infrastruktúra helyreállításának összege is meghaladja a 100 milliárd dollárt a becslések szerint. Épp azért, mert a fa az egyik legelterjedtebb alapanyag, az emelkedő árak épp a rekonstrukciós költségeket növelik. Sok rászorulónak - de a biztosítójuknak és a központi kormányzatnak is - többe kerülhet a letarolt területek újjáépítése.

Az idei év más

A napi.hu cikke szerint annyiban viszont Donald Trumpnak is köszönhető a drágulás, hogy már a kampányban megígérte: megvédi az amerikai faipari termelőket az import termékektől. Még az év első felében 31 százalékkal csökkentette is a Kanadából behozható fűrészáru mennyiségét. A probléma viszont az, hogy az USA igényeinek közel majnem negyedét északi szomszédjától hozatta be - írja a Bloomberg.

 favago_usa 

Az Egyesült Államokban viszont megnőtt az ingatlanberuházások száma az elmúlt egy évben, vagyis keresleti piac alakult ki. Tehát már korábban elkezdett felmenni a fűrészáruk árfolyama a chicagói tőzsdén. Ráadásul Trump szándékaival ellentétben a védővámok miatt ez éppen a kanadai kitermelők és feldolgozók profitját növelte - ahogy arra a hírügynökség elemzése is rámutat. E mellé jött az, hogy a nyáron sok területen komoly erdőtüzek voltak - főként a nyugati parton és a kanadai Brit Columbia tartományban -, ami akadályozta a kitermelőket. Emiatt úgy érkezett el az augusztus, hogy a furnérra, rétegelt lemezekre és a faanyagra a szokásosnál is nagyobb volt a kereslet.

Az USA saját problémája

A Baron már idézett cikke szerint most, a hurrikánszezon után a fűrészáru ára továbbra is emelkedni fog a kialakult ellátási nehézségek miatt. A megkérdezett szakértők szerint jövőre a 325-425 dolláros sávban kereskednek majd a termékekkel. Azért számítanak nagy ingadozásra, mert eleve egy magas volatilitású cikkről van szó, melyet igazol, hogy 1993 óta csak a kereskedési idő 7,8 százalékában volt 400 dollár felett az árfolyama. A természeti katasztrófáknak való kitettség mellett az is befolyásolja az árfolyamot, hogy a fűrészáru nem egyfajta alapanyagot fed, hanem különböző termékeket, így elég, ha az egyiknél keresleti piac alakul ki, a többi is vele emelkedik. 

faanyag_fureszaru_ronk 

Európában nem kell komoly drágulásra számítani: teljesen más logika szerint működik a piac, a már említett építőipari különbségek miatt is. Fontos viszont, hogy míg az Egyesült Államokban főként a puhafák - fenyő - a kelendők, addig Európában a keményebb, bútorfának való termékek, de főként a lombos fákból vágott deszkák, pozdorják. Itthon a faipari sztártermék az akác, főként azért mert a mai napig sokan fűtenek fával.

(napi.hu)

 erdomezolike