Keresési találatok erre a cimkére: Somogy megye

Mutajuk a 2023 őszén induló szakirányú továbbképzéseket a SOE Erdőmérnöki Karán

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán 2023 szeptemberében az alábbi szakirányú továbbképzések indulnak.

Tovább >>>

Ködben, sárban a Hódok győztek, mögöttük az EB-re készülő fiatalok zártak a soproni fakitermelő versenyen

Nehéz körülmények között, csodás erdei környezetben, de esőáztatta pályán küzdöttek az észak-nyugat-magyarországi favágók és tűzoltók a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság harmadik regionális fordulójában. Sopronban hét csapat ragadott fűrészt és fejszét, de csak öten juthattak tovább a szeptemberi, soponyai döntőbe. A végén a Hanyi Hódok győztek, és az Európa-bajnokságra készülő roth-os diákok is szép eredménnyel zártak a második helyen.

Tovább >>>

Hogyan kapcsolódik az erdészet az atlétikai világbajnoksághoz?

Alig több mint száz nap múlva kezdődik Magyarország történetének legnagyobb sportrendezvénye, a szabadtéri atlétikai világbajnokság. A rendezvény szervezői kiemelten kezelik a fenntarthatósági kérdéseket, ezért együttműködésben a Pilisi Parkerdővel több ezer fát ültetnek Budapest városi erdőiben.

Tovább >>>

Folytatódott a Mecsekerdő-Ritrovi csapat veretlenségi sorozata a regionális fakitermelő versenyen

Izgalmas, és színes közönségprogramokkal gazdagított regionális fakitermelő versenyt rendezett Orfűn a STIHL és a Mecsekerdő Zrt. A május 6-i megmérettetésen 5+1 csapat mutatta meg szakmai tudását, és végül a címvédő gárda diadalmaskodott a hazai pályán, ahonnan mindenki továbbjutott a szeptemberi döntőbe.

Tovább >>>

Orfűn rendezik meg a STIHL fakitermelő verseny második fordulóját

Az Országos Fakitermelő Versenysorozat második, dél-nyugat magyarországi regionális fordulóját május 6-án, szombaton rendezik meg az alábbi kísérőprogramokkal.

Tovább >>>

Illegális fakitermelés és kereskedelem: több mint 63 millió forint büntetést róttak ki

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) következetesen végzi a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét. A hivatal szakemberei a tavalyi évben is számos ellenőrzést folytattak annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális fakitermelést és kereskedelmet. A 2022-es vizsgálatok összefoglalója alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas kockázatúvá vált, de több további vármegye esetében is történt változás.

Tovább >>>

A Balaton mikroműanyag tartalmát vizsgálták
Sajtóközlemény

A Balaton mikroműanyag tartalmát vizsgálták

Bizonyossá vált, hogy a Balatonban is vannak 50-100 µm-es mikroműanyagok, amelyek bejuthatnak a nagy vízibolha tápcsatornájába – közölték a MATE és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói a rangos Science of the Total Environment szaklapban közölt új tanulmányukban. A mikroműanyagok ráadásul nemcsak önmagukban jelentenek problémát, hanem a gyógyszermaradványokkal közösen egyaránt kedvezőtlen élettani hatásokkal bírnak e gerinctelen élőlényekre nézve.

Tovább >>>

Amikor albérlő voltam: Tapasztalataim albérleti szerződés készítéséről

Néhány rossz albérleti megállapodással a hátam mögött, úgy gondoltam megérett a téma arra, hogy segítséget kérjek.

Tovább >>>

Ezeken a helyszíneken rendeznek vármegyei és regionális vadásznapokat 2023-ban!

A nyaranta megrendezett vármegyei és regionális vadásznapok az Országos Magyar Vadászkamara legnagyobb, vadászokat és civileket egyaránt megszólító rendezvényei, amelyeket jellemzően a vármegyei területi szervezetek, illetve a vadászszövetségek szerveznek.

Tovább >>>

Bozsó Zoltánék csak megszorongatni tudták a győztes gemenci fakitermelő csapatot (+KÉPEK)
Támogatott tartalom

Bozsó Zoltánék csak megszorongatni tudták a győztes gemenci fakitermelő csapatot (+KÉPEK)

2023-ban 10. alkalommal rendezték meg a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság dél-alföldi regionális versenyét. Ásotthalmon ezúttal 12 csapat ragadott fejszét és motorfűrészt. Az április 22-i, jubileumi alkalom kifejezetten éles versenyt hozott, a dobogósok között mindössze apróbb hibák döntöttek, és nagy volt a harc a legjobb ötbe kerülésért is. Idén ugyanis hat regionális versenyről öt-öt gárda juthat be a szeptemberi országos döntőbe.

Tovább >>>

Tízezer sorfát ültethetnek el hazánk legnagyobb belterületi fásítási programjában

A Településfásítási Program harmadik ütemben 2023 tavaszán és őszén tízezer sorfát ültethetnek el 443 nyertes településen Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjának keretében - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Vértesszőlősön tartott sajtótájékoztatóján.

Tovább >>>

Jogosultsági időszak lejárása – Az alábbi teendők várják az erdészeti szakszemélyzetet

239 fő középfokú végzettségű jogosult erdészeti szakszemély 2023. június 30-án lejáró jogosultsági időszakáról tájékoztat az NFK Erdészeti Főosztálya. Meghosszabbítási kérelmüket lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes vármegyei kormányhivatal erdészeti hatóságához nyújthatják be. A hosszabbítás feltételeként részt kellett venniük az NFK által meghirdetett kötelező kiegészítő képzésen, valamint rendelkezniük kell – szakmai kiegészítő képzések, rendezvények után járó – 72 kreditponttal.

Tovább >>>

Az erdőgazdálkodói javaslatok már elektronikusan is benyújthatók

Az erdőgazdálkodói javaslatok ezentúl elektronikus úton is benyújthatók a körzeti erdőtervezéshez – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya.

Tovább >>>

Térfigyelő kamerák és műholdképek segítségével szorítanák vissza az illegális fakivágásokat Romániában

A SUMAL 2 faanyag-nyomkövető rendszer fejlesztését jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki szerint ezáltal nyomon lehet majd követni az országban a faanyagok szállítását, illetve az erdők állapotát – írja a Krónika Online.

Tovább >>>

<< < 3. / 87. oldal > >>