Keresési találatok erre a cimkére: illegális fakivágás

Gépbeszerzéshez írt ki pályázatot a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet gyérítési harvester beszerzésére.

Tovább >>>

Gyorsabban nőhetnek a sarkvidéki fák a klímaváltozás miatt?

Egy nemrégiben közzé tett kutatási eredmény szerint a felmelegedés hatására a sarkvidékek erdőségei 2050-ben akár 20 százalékkal is gyorsabban növekednek majd – hívja fel a figyelmet a National Geographic.

Tovább >>>

Újabb fotók a Zalában kiégett forwarderről

Ahogy arról korábban írtunk, szombat délután kiégett egy erdészeti gép a Zala megyei Bucsuta külterületén. A katasztófavédelem újabb képeket osztott meg az esetről.

Tovább >>>

Teljesen kiégett egy forwarder Zala megyében

A Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület szombaton 13:22-kor kapott hívást, hogy egy erdészeti gép ég Zalaszentbalázs és Börzönce között. A raj elindulását követően a műveletirányítás tájékoztatta az egységet, hogy a tűz Bucsuta külterületén keletkezett.

Tovább >>>

Forwarder, pótkocsi, csemetekerti magvető – Árverést tart a Zalaerdő

Csemetekerti magvető, földlabdázó gép, Komatsu forwarder, BGU hasítógép – többek között ezekre az eszközökre tehetnek ajánlatot azok, akik ellátogatnak a Zalaerdő Zrt. február 9-i árverésére.

Tovább >>>

Soproni Egyetem: a biodiverzitás helyreállítását segítő nemzetközi szövetség jött létre

A 2022 decemberében Montréalban tartott ENSZ biodiverzitási konferencia, a COP15 egyik fontos eseménye volt, hogy bejelentették a Nature Positive Universities Alliance, azaz a Természetpozitív Egyetemek Szövetségének létrejöttét. A szervezetet a neves brit oktatási intézmény, az Oxfordi Egyetem és az ENSZ Környezetvédelmi Programja kezdeményezésére 117 egyetem alapította, köztük – az Oxfordi Egyetem invitálására – egyetlen magyar intézményként a Soproni Egyetem is. A szövetség legfontosabb célja, hogy a felsőoktatási szektor hatékonyan segítse a természeti értékek és a biodiverzitás helyreállítását. Ezeket a célokat a Soproni Egyetem is kulcsfontosságúnak tartja, és igyekszik érvényesíteni működésében. Az új szervezet jelentőségét jól mutatja, hogy alapítását követően több mint négyszáz további egyetem csatlakozott a hálózathoz.

Tovább >>>

Romániában az egyik legrövidebb az erdei utak hálózata

„Romániában az egyik legrövidebb, ha nem a legrövidebb az erdei utak hálózata európai összevetésben” – irányította rá a figyelmet Daniel Nicolăescu, a Romsilva állami erdészet vezérigazgatója, aki szerint a különböző finanszírozási programok keretében sem biztosítanak elég pénzt a felzárkózáshoz.

Tovább >>>

Az alföldi erdők talajának ökoszisztéma szolgáltatásai

Az Alföldi Erdőkért Egyesület 2022. évi őszi Kutatói Napján “Az alföldi erdők talajának ökoszisztéma szolgáltatásai” címmel tartott előadást a Soproni Egyetem két munkatársa, Bidló András és Horváth Adrienn. Ennek írásos anyagát most az Erdő-Mező Online is közzé teszi.

Tovább >>>

Online elérhető a KAP Stratégiai Terv

A 2022-es év nagy sikere, hogy november 7-én az Európai Bizottság elfogadta Magyarország KAP stratégiai tervét, mely történelmi lehetőséget jelent a magyar vidék és agrárium számára. Az elfogadott stratégiai dokumentum elérhető letölthető formátumban a kormányzati honlapon.

Tovább >>>

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.

Tovább >>>

Több mint száz dámbikát ejtettek el a vadászok Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófeasúly jellemzően elmaradt a becsülttől, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre. 

Tovább >>>

Másfélszer több forrással számolhat az erdész szakma - Elfogadták a KAP magyar stratégiai tervét

Több mint négy éve tartó munka végére tehetett pontot az Agrárminisztérium, miután november 7-én az Európai Unió elfogadta a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai tervét, ami így most már a termelők számára is hivatalossá, hamarosan a gyakorlatban is alkalmazhatóvá válik. A budapesti sajtótájékoztatón Gribek Dániel főszerkesztőnk is jelen volt, aki többek között a talajvédelem ügyéről, a környezetvédelmi szempontokról és az erdészeti támogatásokról kérdezte az agrárminisztert.

Tovább >>>

A nemzeti parkokból lopják a fát a svédek, hogy fűteni tudjanak

A tűzifa hiánya és a megnövekedett rezsiköltségek miatt egyre több a fatolvaj Svédországban – hívja fel a figyelmet a V4Agency. A beszámolók szerint az utóbbi időben a látogatók számára a tűzrakáshoz kikészített fák mellet már a kidőlt fákat is ellopják.

Tovább >>>

MTA: nem lehet cél, hogy az erőltetett kitermelés révén csökkenjen a hazai erdőállomány
Sajtóközlemény

MTA: nem lehet cél, hogy az erőltetett kitermelés révén csökkenjen a hazai erdőállomány

Erdők Magyarországon: az állam kezében van a jövő nemzedékeinek öröksége – Az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának állásfoglalása a hazai erdők helyzetéről

Tovább >>>

Megoldás lehet a tudományos-technológiai innováció az ökológiai, klíma és energiakrízisre?
Sajtóközlemény

Megoldás lehet a tudományos-technológiai innováció az ökológiai, klíma és energiakrízisre?

Mi a szerepe a tudománynak a jelenlegi válsághelyzetben? Megoldást jelenthet-e a tudományos-technológiai innováció az ökológiai, klíma és energiakrízisre? Hatékony-e a tudomány a krízisben vagy maga a tudomány is krízisben van? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat neves kutatók, akadémikusok, természet- és társadalomtudósok a Soproni Egyetem kerekasztal-beszélgetésén, melyet november 2-án rendeztek a magyar tudomány ünnepe alkalmából.

Tovább >>>

<< < 4. / 112. oldal > >>