Fotókiállítás mutatja be a zalai erdészeti csemetekert működését

zala-kiallitas-02A fák fejlődésének és növekedésének első állomását, a csemetekerteket mutatja be az „Ahol a fák születnek” című fotókiállítás a nagykanizsai Hevesi-iskolában. Az összeállítás célja, hogy a gyerekek közelebbről megismerkedjenek az erdészek munkájával és megszeressék az erdő életközösségét.

Január 6-án nyitották meg a kiállítást az intézmény galériájában. Ahhoz, hogy ez a nap létrejöhessen, hosszú évek tudatos munkájára volt szükség – említette Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. PR-előadója. A szervezők óriási képmennyiségből választották ki az iskolába hozott darabokat, elsősorban a jó minőségre és a változatosságra törekedtek.

– Amikor ezek a képek készültek mi egyáltalán nem gondolkoztunk kiállításban, viszont a csemetekertet megfotóztuk évente legalább kétszer most már hosszú évek óta. Ebben részt vettek a kollégáink is, jómagam is, illetve volt, hogy profi fotóst kértünk fel arra, hogy egy-egy folyamatot, évszakot, a működésének egyes momentumait lefotózza. – mondta el Steyer Edina.

Fontos tudniuk a gyerekeknek, hogy az erdészek nem csak kivágják a fákat, de a helyükre újakat is ültetnek, ez a folyamat pedig a csemetekertben veszi kezdetét – fogalmazott Csányi Anita, a Zalaerdő erdőművelési előadója. A gépesített ültetőeljárást követően gyomlálással, gondozással segítik a fák növekedését, amihez elengedhetetlen a jó levegő, a víz, valamint a megfelelő tápanyag-utánpótlás.

zala-kiallitas-01

– A Zalaerdő Zrt.-nek egyik kiemelt feladata, kiemelt területe a csemeteültetés. A Zalaerdő Zrt.-nek van az ország legnagyobb állami csemetekertje, itt nem messze Nagykanizsától, Bajcsán. Hatvanegy hektáros területen évente 10-12 millió csemetét nevelünk. A csemetetermelés legelső része a maggyűjtés. Tulajdonképpen, leegyszerűsítve a magot elvetjük a csemetekertbe, ott neveljük 1-3 évig, és amikor ezt a megfelelő méretet eléri, akkor ültetjük ki oda, ahonnét előtte kivágtuk a fát – nyilatkozta Csányi Anita.

(Kanizsa TV)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?