ASP – Németország vaddisznómentes övezetet szeretne a lengyel határra

vaddiszno_kozeliLengyelország segítségét kéri Németország abban, hogy megvalósítsa vaddisznómentes övezetének tervét a lengyel határ mentén. Erre az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelem miatt van szükség.

A Lengyelországból Németországba átváltó vaddisznók az emberre ártalmatlan, de a sertések számára halálos ASP-t terjesztenek, és jelentős veszteséget okoznak a sertéshús exportjában azokban az országokban, ahol a betegség jelen van. Németország bemutatta az Európai Bizottságnak annak a két kerítés közötti védőfolyosónak a tervét, amely megoldást nyújthat a betegség terjedésének megállításában – közölte a berlini mezőgazdasági minisztérium.

A két kerítésen belüli övezetben a vaddisznók populációját nullára csökkentené az intenzívebb vadászat, valamint az elhullott vaddisznók felkutatása.

Kína és más jelentős sertéshús-vásárlók 2020 szeptemberében betiltották a német sertéshús behozatalát, miután az első ASP-s esetet vadon élő állatokban megerősítették.

Mintegy 2184 ASP esetet igazoltak Németországban a vaddisznókban a betegség megjelenésének első megerősítése óta, mindezt a lengyel határ menti Brandenburg és Szászország keleti részein, ahol az ASP széles körben elterjedt. Három kisgazdaságban is voltak esetek – számolt be a Reuters hírügynökség.

Németország már több száz kilométernyi vaddisznó elleni kerítést épített a lengyel határ mentén, de Lengyelország a német kérések ellenére nem épített saját kerítést.

“A védőfolyosó-koncepciónk lengyel oldalon történő kiterjesztése hatékony módszer lenne az ASP nyugati irányú terjedésének megakadályozására” – mondta Beate Kasch német mezőgazdasági miniszter. „Sajnos, Lengyelország még mindig nem hajlandó továbblépni ezen a téren” – fűzte hozzá az Agrofórum tudósítása szerint.

„Németország személyi, szervezési és pénzügyi támogatást ajánlott fel. Folytatjuk az erről szóló tárgyalásokat, és azon dolgozunk, hogy meggyőzzük Lengyelország. A határon átnyúló együttműködés ugyanis az ASP elleni küzdelemben fontos, és felelősséggel tartozik egész Európáért a másik fél is” – emelte ki a tárcavezető.

(Gadóc György – Agrofórum)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?